MOVEDBYMATTER / Kasper Vandenberghe

Biografie

Kasper is geboren in Veurne in 1983. Na een jaar aan de studio Herman Teirlinck onderbrak hij zijn studies en begon te werken als acteur in Antwerpen.  Vanaf 2007 was hij aan het werken voor het Zuidelijk Toneel in Eindhoven en Ontroerend Goed in Gent.

In 2009 begon Kasper Vandenberghe de samenwerking met Jan Fabre voor de performance Orgy of Tolerance. In 2010-2011 performde hij vervolgens in Prometheus Landscape II en in 2012 speelde hij mee in de twee historische re-enactments De macht der theaterlijke dwaasheden en Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was. Kasper Vanderberghe is ook te zien in Fabre’s 24-uren project Mount Olympus.

Naast zijn werk met Jan Fabre werkte Kasper Vandenberhe samen met onder meer Miet Warlop en Coraline Lamaison. Daar bovenop creëerde hij in 2012, samen met Kurt Vandendriessche, de voorstelling K&K Bringing home the bacon and is hij momenteel nog steeds aan het toeren met de ‘musical/spoken word show’ Dobberman (2012)

Als lid van de Jan Fabre Teaching Group assisteerde Kasper Vandenberghe onder meer bij de workshop in Venetië genaamd ‘The holy Gangster’

In 2018 richtte Kasper Vandenberghe MOVEDBYMATTER op.

Meer info:

MOVEDBYMATTER

Foto: Jan Fabre

In residentie Calculated Risk

“Een man beklimt een berg alsof hij over een touw loopt, gespannen tussen twee bergtop-pen. Met een rookwolk op zijn rug gebonden. Alsof hij gelooft dat hij zelf van rook is gemaakt,zo licht.Hij gelooft dat de rookwolk hem lichter maakt. Hij gelooft dat geloof bergen verzet en dat hij omhoog kan vallen.” – Peter Verhelst

Calculated Risk van evenwichtskunstenaar Kasper Vandenberghe bestaat uit drie innig met elkaar verweven delen: The Ritual, The Installation en The Story. Het publiek kan dit drieluik in een willekeurige volgorde gaan bekijken en beluisteren. Het parcours vormt een poëtische zoektocht naar hoeveel kwetsbaarheid we van-daag nog bij onszelf kunnen toe-laten, in een westerse wereld die hartstochtelijk gelooft in de maakbaarheid van mens en maatschappij. Hoe kunnen we kwetsbaarheid toch als een kracht begrijpen? En hoe blijven we tezelfdertijd bestand tegen de wind- en regenvlagen des levens? In Calculated Risk danst Vandenberghe zo op de slappe koord tussen twee diepmenselijke verlangens: het verlang-en naar balans en dat naar een bodemloze sprong in het onbekende.

Voor The Ritual kloutert hij in een harnas van matrasvulling en bubbelplastiek op een stelling naar boven, om zich vervolgens als een steen naar beneden te laten vallen van precies vier meter twintig hoogte. Het is berekende waaghalzerij. Het is een ode aan de breekbaarheid en buitengewone veerkracht die de scheppende kunstenaar verwant maakt aan het spelende kind. Elke stap van het ritueel wordt begeleid door een tekst van Peter Verhelst.

The Installation laat het atelier van Vandenberghe zien. De museale opstelling maakt het monnikenwerk achter zijn meticuleuze onderzoek naar vallen en opstaan zichtbaar. Tijdens The Story ten slotte gaat hij in op diverse aspecten van het ingecalculeerde risico. Hij brengt verslag uit van zijn gesprekken met vakspecialisten (zoals een circusartiest, hypnotiseur en verzekeraar) om dieper door te dringen tot de grondeloosheid der dingen.Hij houdt een persoonlijk relaas over wat wellicht het belangwekkendste ingecalculeerde risico in ons leven is: de liefde. En door een uiterst vertraagde montage van zijn valbeweging verschijnt Vandenberghes onderneming opeens in een volledig ander licht.

details project

In residentie BITBYBIT

BITBYBIT combineert een klassieke circustechniek (Jaws of Steel) met een beeldrijk verhaal over twee onafscheidelijke broers (Simon en Vincent Bruyninckx van Collectif Malunés). Tijdens het even sensitieve als spectaculaire kijkstuk doorlopen zij samen alle aggregatietoestanden van hun relatie: van tweestrijd en lichtvoetig spel over voorzichtige toenadering tot blind vertrouwen en totale overgave aan elkaar.

Tussen hun stalen kaken klemmen zij elk het uiteinde van een touw, dat hen als een navelstreng met elkaar verbonden houdt. Dat beeld is tegelijk het startpunt voor een grensverleggend vormonderzoek en voor een tactiele terreinverkenning vanwaar hun eigen ik ophoudt en dat van de ander begint.

De hyperfysieke regie (Kasper Vandenberghe van MOVEDBYMATTER) en zinderende soundtrack (Dijf Sanders) maken BITBYBIT tot een rituele ervaring, tot een evenwichtsoefening tussen vallen en veerkracht tonen, dankzij een verbondenheid die zo intens en onvoorwaardelijk is dat ze de beperkingen van onze anderhalvemetermaatschappij kan overstijgen.

details project