MOVEDBYMATTER / Kasper Vandenberghe

Biografie

Kasper is geboren in Veurne in 1983. Na een jaar aan de studio Herman Teirlinck onderbrak hij zijn studies en begon te werken als acteur in Antwerpen.  Vanaf 2007 was hij aan het werken voor het Zuidelijk Toneel in Eindhoven en Ontroerend Goed in Gent.

In 2009 begon Kasper Vandenberghe de samenwerking met Jan Fabre voor de performance Orgy of Tolerance. In 2010-2011 performde hij vervolgens in Prometheus Landscape II en in 2012 speelde hij mee in de twee historische re-enactments De macht der theaterlijke dwaasheden en Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was. Kasper Vanderberghe is ook te zien in Fabre’s 24-uren project Mount Olympus.

Naast zijn werk met Jan Fabre werkte Kasper Vandenberhe samen met onder meer Miet Warlop en Coraline Lamaison. Daar bovenop creëerde hij in 2012, samen met Kurt Vandendriessche, de voorstelling K&K Bringing home the bacon and is hij momenteel nog steeds aan het toeren met de ‘musical/spoken word show’ Dobberman (2012)

Als lid van de Jan Fabre Teaching Group assisteerde Kasper Vandenberghe onder meer bij de workshop in Venetië genaamd ‘The holy Gangster’

In 2018 richtte Kasper Vandenberghe MOVEDBYMATTER op.

Meer info:

MOVEDBYMATTER

Foto: Jan Fabre

In residentie Calculated Risk

Calculated Risk onderzoekt via verschillende media (film, theater, performance, installatie en publieke interventie) hoe wij als mens ons voortdurend in balans houden, voortdurend dreigen te vallen, en hoe we ons tegelijkertijd beschermen tegen onze eigen kwetsbaarheid en breekbaarheid. De voorstelling is een nieuwe stap in het eigen werk van Kasper Vandenberghe en in zijn ontwikkeling als maker en performer.

De publieke actie, Kasper Vandenberghe die vanaf een bepaalde hoogte in de openbare ruimte springt en in noppenfolie gewikkeld is, vormt de kern van het project. De documentaire volgt de maker die de risico’s en gevaren van zijn val door gesprekken met experts onderzoekt: natuurkundigen, artsen, verzekeraars, producenten van noppenfolie – maar ook filosofen, wetenschappers en choreografen. De uitvoering vindt plaats op het kruispunt tussen vallen en balanceren, tussen gevaar en zelfbescherming.

Voortbouwend op zijn ervaring als uitvoerend kunstenaar en docent bij Troubleyn, onderzoekt Kasper Vandenberghe wat de performancekunstenaar kan betekenen, naast protest, shockeffect, esthetisch object, entertainer – en hoe hij mensen kan verbinden. Tegelijkertijd is het een zeer persoonlijke reflectie op de eigen kwetsbaarheid en moed om risico’s te nemen.

details project