Calculated Risk

MOVEDBYMATTER / Kasper Vandenberghe

Omschrijving

“Een man beklimt een berg alsof hij over een touw loopt, gespannen tussen twee bergtop-pen. Met een rookwolk op zijn rug gebonden. Alsof hij gelooft dat hij zelf van rook is gemaakt,zo licht.Hij gelooft dat de rookwolk hem lichter maakt. Hij gelooft dat geloof bergen verzet en dat hij omhoog kan vallen.” – Peter Verhelst

Calculated Risk van evenwichtskunstenaar Kasper Vandenberghe bestaat uit drie innig met elkaar verweven delen: The Ritual, The Installation en The Story. Het publiek kan dit drieluik in een willekeurige volgorde gaan bekijken en beluisteren. Het parcours vormt een poëtische zoektocht naar hoeveel kwetsbaarheid we van-daag nog bij onszelf kunnen toe-laten, in een westerse wereld die hartstochtelijk gelooft in de maakbaarheid van mens en maatschappij. Hoe kunnen we kwetsbaarheid toch als een kracht begrijpen? En hoe blijven we tezelfdertijd bestand tegen de wind- en regenvlagen des levens? In Calculated Risk danst Vandenberghe zo op de slappe koord tussen twee diepmenselijke verlangens: het verlang-en naar balans en dat naar een bodemloze sprong in het onbekende.

Voor The Ritual kloutert hij in een harnas van matrasvulling en bubbelplastiek op een stelling naar boven, om zich vervolgens als een steen naar beneden te laten vallen van precies vier meter twintig hoogte. Het is berekende waaghalzerij. Het is een ode aan de breekbaarheid en buitengewone veerkracht die de scheppende kunstenaar verwant maakt aan het spelende kind. Elke stap van het ritueel wordt begeleid door een tekst van Peter Verhelst.

The Installation laat het atelier van Vandenberghe zien. De museale opstelling maakt het monnikenwerk achter zijn meticuleuze onderzoek naar vallen en opstaan zichtbaar. Tijdens The Story ten slotte gaat hij in op diverse aspecten van het ingecalculeerde risico. Hij brengt verslag uit van zijn gesprekken met vakspecialisten (zoals een circusartiest, hypnotiseur en verzekeraar) om dieper door te dringen tot de grondeloosheid der dingen.Hij houdt een persoonlijk relaas over wat wellicht het belangwekkendste ingecalculeerde risico in ons leven is: de liefde. En door een uiterst vertraagde montage van zijn valbeweging verschijnt Vandenberghes onderneming opeens in een volledig ander licht.