STILL HERE – Een alliantie van zorg voor de Zenne-rivier

Maria Lucia Cruz Correia

Omschrijving

Hoe stroomt en weeft een rivier allianties tussen mensen en niet-mensen? Hebben we andere manieren nodig om zorg te verlenen en gerechtigheid te bewerkstelligen voor de SZenne rivier? Hoe creëren we samen met de SZenne rivier en haar bondgenoten een Living Bill als legitiem gebaar van zorg?

STILL HERE – Een alliantie van zorg voor de SZenne rivier is een nieuwe casestudy van Natural Contract Lab (NCL). Een artistiek engagement op lange termijn tussen 2023-26 zal het mogelijk maken om een systemische relatie te ontwikkelen met het ecosysteem van de rivier en de lokale gemeenschappen om een alliantie van SZenne guardians te smeden met de ambitie om samen een Living Bill voor de SZenne op te stellen als poging tot wettelijke erkenning in de Belgische grondwet. Het project vindt plaats in Wallonië, Brussel en Vlaanderen – van de bron van de SZenne in Soignies tot de splitsing in het Zennegat in Mechelen.

Gedurende deze jaren zal NCL het water in kaart brengen en de SZenne als entiteit leren kennen door ontmoetingen en uitwisselingen met mensen en soorten die deel uitmaken van het ecosysteem van de SZenne. NCL activeert hun praktijk door middel van publieke momenten in de vorm van Walking-with, River Agora’s en SZenne Guardian’s Schools. Het laatste jaar bestaat uit een gebaar van zorg, een ceremonie ter ondersteuning van de heropening van een deel van de SZenne in Brussel in Yzer.