Lourdes

Paulien Oltheten

Omschrijving

Mijn foto’s, performances en video’s onderzoeken het menselijk gedrag in openbare ruimtes. Ik creëer mijn eigen wandelroutines. Ik ga naar parken, pleinen en straten van grote steden voor directe observatie, het vinden van unieke activiteiten, repetitieve gebaren, routines, bepaalde objecten of ontwerp-elementen daar. Vervolgens verbind ik deze gebeurtenissen en creëer ik een verhaal dat geformaliseerd is in woorden en stilstaande en bewegende beelden.

Op dit moment werkt Paulien aan een film over Lourdes. De hoofdpersoon van de found footage film Lourdes TV kijkt dagelijks urenlang naar de webcambeelden van de Grot der Verschijningen. Ze volgt gefascineerd de strakke routines van priesters en nonnen, hoe ze zich voorbereiden op de mis. Ze herkent terugkerende pelgrims als oude bekenden. De vrouw met haar paars-roze rugzak, die elke dag naar de webcam zwaait. Of de man met baret, die op verschillende manieren genezende energie probeert op te vangen. Ze leeft mee met het verlangen van de bezoekers die de grot met hun eigen handen willen aanraken. Ze kijkt live toe hoe de medewerker elke ochtend de kaarsen aansteekt. Een jaar lang markeert dit haar begin van de dag. Het geeft haar een gevoel van macht dat ze weet wat er gaat gebeuren. Maar waarom kan ze zich daar niet van losmaken, van deze mensen die zich van harte vastklampen aan het geloof in de wonderbaarlijke krachten van de Maagd Maria?

Is er een vrouw die ze zelf niet meer kan bereiken? Een liefde die haar ontglipt is? Is dit waar ze de mystieke wanen van haar vriendin hoopt te begrijpen?

Gaandeweg ontvouwt zich een persoonlijk verhaal van liefde, loslaten en verlies. Pelgrims komen en gaan: de troost van vreemden, 1300 kilometer verderop.