Wannes Deneer

Biografie

Wannes Deneer is geluidskunstenaar en scenograaf. Momenteel werkt hij in Antwerpen, België. Zijn werk bevindt zich op de grens van performance, beeldende kunst en geluidskunst. Hij creëert theatrale objecten die kinetiek en geluid combineren. Hij probeert geluid te materialiseren of te visualiseren.

Een terugkerend thema in zijn werk is het gelijktijdig gebruik van nieuwe en oude technieken, ondersteund door gevonden voorwerpen. Al deze verschillende objecten en technieken werken samen om nieuwe geluidsassemblages of geluidscollages te creëren. Elk object wordt op een karakteristieke manier ingezet en voegt geluidskwaliteit toe aan de assemblage. Door te laten zien welk object of techniek welk effect genereert, roepen de assemblages verwondering en nieuwsgierigheid op. Door het gebruik van gevonden voorwerpen die al te snel worden weggegooid en vervangen door nieuwe, laat Wannes’ werk zien hoe onze wereld, overspoeld met een overvloed aan spullen, tot iets anders kan worden getransformeerd. Het schept een beeld van hoe al die nieuwe en oude dingen die ons omringen kunnen samenwerken om nieuwe verbeeldingen te creëren.

Sinds 2005 heeft hij decor- en geluidsontwerpen gemaakt voor vele theatergezelschappen.

Meer info

Wannes Deneer

In residentie RrrrrRrrRrrrrrrrr

Een drilboor,
Een kinderwagen over de kasseien,
Breiende breinaalden,
Een stem die spreekt,
Twee porseleinen schoteltjes op elkaar.

Alles is voortdurend in beweging.

Een stoel.
Een trui.
Een dochter.
De golven.
Geluid.
Alles komt voort uit trilling.

In Rrrrrrr trekken theatermaker Yinka Kuitenbrouwer en geluidskunstenaar Wannes Deneer een parallel tussen de evolutie van het leven en de menselijke creatiedrang. Associatief en muzikaal verbinden ze ambacht, arbeid, creatie en geboorte.

Yinka Kuitenbrouwer schrijft en speelt een nieuwe tekst over de zin en onzin van creatiedrang en onze relatie tot de objecten die ons omringen. Tegelijkertijd creëert Wannes Deneer een stapeling van verschillende objecten: van breinaalden tot stortbakken, van jerrycans tot koffiekopjes. Door deze voorwerpen pulserend te laten trillen op geluidsgolven ontstaat geleidelijk een groove.

Met trilling, woord en beeld zetten Wannes en Yinka de mens tussen de dingen, als trillend lichaam tussen andere trillende lichamen.

project details