Tuur Marinus

Biografie

Tuur Marinus is geboren in Antwerpen in 1981.  Hij behaalde een Masterdiploma in de Beeldende Kunsten aan Sint Lucas Antwerpen vooraleer een opleiding als danser/choreograaf aan te vatten aan P.A.R.T.S. in Brussel van 2004 tot 2008.

Tuur werkte als danser voor o.a. Vincent Dunoyer, They Are Here en Fabian Barba.  Samen met het hedendaagse danscollectief Busy Rocks maakte hij o.a. “Dominos and Butterflies”).  In eigen naam maakte hij o.a. de voorstellingen “Still Animals” en nu “TH LNG GDBY”.

Naast zijn werk in de podiumkunsten werkt Tuur samen met zijn broer Flup aan een traject in de beeldende kunsten.

Meer info

Tuur Marinus

In residentie Uplifting Attractions

Deze performance-installatie kan worden beschouwd als een ode aan de zwaartekracht: materiële gedichten tot de macht van aantrekkingskracht tussen de Aarde en onszelf. Zwaartekracht maakt deel uit van ons dagelijks leven, het maakt zich op elk moment (ons eigen gewicht) gevoeld, en toch hebben we dat geleerd over het hoofd zien. Uplifting Attractions zijn een verzameling structuren die ons uitnodigt om na te denken, te voelen en te spelen met zwaartekracht. Door middel van touwen, katrollen en zeer eenvoudige mechanismen leiden we de zwaartekracht om de tuin en kunnen we in verschillende richtingen bewegen. Hier, hoewel de zwaartekracht ons altijd naar beneden trekt, zijn we gemachtigd om omhoog te gaan. Inderdaad, alle structuren van Uplifting Attractions laten ons toe om de grond te verlaten, om tijdelijk te worden opgehangen aan een onstabiel evenwicht.

En toch zijn de lichamen die zo de vloer verlaten niet etherisch. De lichamen kunnen omhoog komen omdat er in de tegenovergestelde richting getrokken wordt. De spanningen die ontstaan ​​in deze ontmoeting van tegengestelden vormen de kern van dit project. Zo, ergens tussen lichtheid en zwaarte, vallen en zweven worden partners van dezelfde dans; zwaartekracht flirt met zijn eigen suspensie; en elke structuur van opbeurende attracties toont de trucs die magie mogelijk maken.

Zwaartekracht kan zijn datgene wat ons universum bij elkaar houdt, draaiende in een fragiel evenwicht dat miljoenen jaren nodig had om zich te vormen. Zwaartekracht, op het oppervlak van de aarde en op de grenzen van de kosmos, heeft ons bestaan ​​mogelijk gemaakt.  Uplifting Attractions zijn liedjes voor de schoonheid en kwetsbaarheid van ons verbondenheid met dit onderling verbonden saldo. Omdat ze geen doel hebben, zijn ze slechts de tijd om er doorheen te dwalen onze inter-relationaliteit.

Uitbreiding van het principe van het naast elkaar bestaan ​​van dualiteiten, deze structuren worden niet alleen waargenomen door het publiek. Bezoekers zullen ook worden uitgenodigd om deel te nemen en de structuren  en ze zelf uit te proberen. Uit eerdere pogingen hebben we gemerkt dat wanneer de structuren worden geactiveerd door artiesten die de structuren, het evenwicht en het functioneren kennen van de structuren lijkt als common-sensical. Wanneer een nieuwkomer zichzelf echter verbindt met de structuren, het opnieuw uitgelijnde krachtenspel en de moeilijkheid om de juiste balans te vinden, maakt zichzelf aanwezig. Om de evenwichtige en rustige activering van de structuren door de artiesten, volgt de speelse en quasi carnavaleske recreatie van de bezoekers.

project details

In residentie TH LNG GDBY

Voor TH LNG GDBY vertrekt choreograaf en beeldend kunstenaar Tuur Marinus vanuit het legendarische afscheidsconcert “The Long Goodbye” dat elektro-rockband LCD Soundsystem in 2011 speelde in New York.

Terwijl 9 dansers hun lichamen vervlechten tot complexe choreografische bewegingstapijten, creëren ze met stemgeluiden klankpatronen waarin geabstraheerde versies van de songs uit het originele concert weerklinken.

De resulterende dans en muziek zijn in TH LNG GDBY tegelijkertijd elegant én clumsy; lyrisch én stotterend; exact én onbepaald.

TH LNG GDBY is zowel een hommage aan een groots moment uit de pop-geschiedenis, als een intrigerende bezinning over voorbije en nieuwe manieren van intens samenzijn.

project details

In residentie Expo: Stereoscope Paintings

De broers Tuur en Flup Marinus presenteren de tentoonstelling Stereoscope Paintings in de foyer van Dommelhof. Deze expo toont reconstructies van stereoscopische beelden, dikwijls uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gaat om 2D beelden die via een apparaat (stereoscoop) bekeken werden zodat elk oog een ander beeld ziet. Op die manier ontstaat een 3D illusie. Deze techniek raakte in de vergetelheid en kende nog een korte heropleving met de lancering van de View-Master in de jaren ’70.

Tuur en Flup Marinus gaan met deze oude techniek aan de slag en reconstrueren een aantal van die oude stereoscopische afbeeldingen. Ze nodigen toeschouwers uit om met hun smartphone foto’s te maken van de afbeeldingen zodat ze die later ook in 3D kunnen beleven. Op die manier leggen ze een link tussen de oude stereoscopische techniek en de hedendaagse virtual reality toepassingen.

De expo loopt tot zondag 16 oktober en is te bezoeken van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u en in het weekend tijdens Dommelhof-activiteiten.

project details