Expo: Stereoscope Paintings

Tuur Marinus

Omschrijving

De broers Tuur en Flup Marinus presenteren de tentoonstelling Stereoscope Paintings in de foyer van Dommelhof. Deze expo toont reconstructies van stereoscopische beelden, dikwijls uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gaat om 2D beelden die via een apparaat (stereoscoop) bekeken werden zodat elk oog een ander beeld ziet. Op die manier ontstaat een 3D illusie. Deze techniek raakte in de vergetelheid en kende nog een korte heropleving met de lancering van de View-Master in de jaren ’70.

Tuur en Flup Marinus gaan met deze oude techniek aan de slag en reconstrueren een aantal van die oude stereoscopische afbeeldingen. Ze nodigen toeschouwers uit om met hun smartphone foto’s te maken van de afbeeldingen zodat ze die later ook in 3D kunnen beleven. Op die manier leggen ze een link tussen de oude stereoscopische techniek en de hedendaagse virtual reality toepassingen.

De expo loopt tot zondag 16 oktober en is te bezoeken van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u en in het weekend tijdens Dommelhof-activiteiten.