The Third Guy

Biografie

The Third Guy is een groep gebaseerd tussen Brussel en Parijs, met Ruben Martinez Orio (Spanje) op drums, en Primož Sukič (Slovenië) op gitaar, beide muzikanten ook op elektronica.

Ons geluid beweegt zich tussen akoestisch, versterkt en elektronisch, en we zien onszelf eigenlijk als een trio met een altijd open derde entiteit. We streven er daarom altijd naar om gastartiesten uit te nodigen om mee samen te werken, en dat heeft ons in staat gesteld om te navigeren tussen onze verschillende interessesferen, van hedendaagse geschreven muziek, en samenwerkingen met componisten, geïmproviseerde muziekpraktijken, videokunst, en helemaal tot samenwerkingen met experimentele performance kunstenaars.

In 2019 hebben we ons eerste album getiteld “Shrimp & Karaoke” uitgebracht via het Londense label Migro Records dat onze eigen composities bevat, evenals een werk van de Duitse noisecomponist Michael Maierhof “Splitting 65.3” dat we in samenwerking met de componist hebben ontwikkeld.

We hebben samengewerkt met kunstenaars als James Saunders, Marko Ciciliani, Caroline Profanter, Matej Bonin, David Helbich, Petronella van Halen, Elina Lukijanova en Mihael Maierhof, en opgetreden op podia en festivals als het SIRGA Festival (Flix, Catalunia), University of Southampton (UK), Champ d’action in Antwerpen, SPOR Festival in Aarhus (Denemarken), Ljubljana city museum (Slovenië), Miry concert Hall Gent, iMAL Brussel.

Meer info

The Third Guy

 

In residentie Everybody lives here

An exploration of each other’s listening

Sta even stil. Ga zitten, misschien. Kijk om je heen, luister, observeer. Misschien is het luid om je heen, misschien stil, misschien kloppen die begrippen niet. Wat hoor je? Geluiden komen overal vandaan, uit alle richtingen. Onder de drempel van je bewustzijn stelt een plek, een plaats zich aan je voor. Dit gebeurt evenzeer door het geluid dat je hoort als door het licht dat je ziet. Het is aan jou om die geluiden betekenis te geven, er verbanden tussen te leggen. Je begint je te concentreren op één geluid, en je merkt dat er een ander geluid naast staat, een misschien interessanter, intrigerender geluid. Een geluid dat bijna onder de drempel van je aandacht kwam. En zo luister je verder, springend van geluid naar geluid tot je een hele wereld voor jezelf hebt gecreëerd.

Stijn Demeulenaere en het duo The Third Guy presenteren een project waarbij veldopnames en muziekinstrumenten een interactie aangaan met de natuurlijke sonische omgeving van een plek. Door real time interactie creëren de performers lagen van geluiden die allemaal met elkaar interageren, waardoor een meerlagige trialoog ontstaat, gebonden tussen tijdslineariteit en de ruimte. Met Everybody Lives Here willen we een voorstelling maken die het geluid van ruimtes verkent. We werken met het geluid van een plek, voegen er onze eigen geluiden aan toe en gebruiken die om de auditieve identiteit van de ruimtes waarin we spelen te benadrukken. Via een interactie tussen de drie performers en het publiek willen we een geluidsomgeving creëren die het sonische wezen van plaatsen, hun akoestiek, hun soundscape en het luisteren van het publiek en onszelf onderzoekt. De voorstelling is bij uitstek geschikt voor in situ performances, maar werkt ook op een podium, in concertzalen of andere gebouwen.

project details