Maria Lucia Cruz Correia

Biografie

In Maria Lucia haar artistieke werk komt haar diepe betrokkenheid met ecologische crisissen en klimaatnoodtoestanden duidelijk naar boven. Ze reageert op de milieumisdaden van onze tijd door het publiek te betrekken bij participatieve laboratoria die het artistieke verbinden met de stemmen van wetenschappers, activisten en advocaten.

Correia’s visuele installaties, performances en participatieve labo’s vertrekken vanuit het idee van een complexe ecologische gemeenschap als realiteit, waarin mensen en niet-mensen zijn opgenomen. Het publiek wordt getriggerd om zich te verbinden met een ‘meer dan menselijke wereld’. De meeste van haar projecten zijn tijdelijke en autonome platforms die utopische en veerkrachtige openbare diensten voorstellen als alternatief voor het huidige kapitalistische systeem.

Maria Lucia stelt een hedendaagse discours voor over het antropoceen, natuurkolonisatie en klimaatnoodtoestand voor. Haar projecten zijn meestal lange termijn projecten als proces van radicalisering, transformatie en herstel.

Vanaf 2013-19 jaar is ze artist in resident in Vooruit en wordt haar werk ondersteund door het Imagine 2020 netwerk. In 2017 ontving ze de Roel Verniers Prijs op het Theaterfestival in Brussel met haar eerste theaterstuk Voice of Nature: the trial. In 2019 werd ze genomineerd voor de KOAL-prijs met haar nieuwe project, Kinstitute.

Meer info

Maria Lucia Cruz Correira

Foto: Marco Berardi

In residentie The Kinstitute

Het KINSTITUTE ontstaat uit een diepgaande artistieke zoektocht naar een gemeenschappelijk taal binnen een ecosysteem gebaseerd op co-existentie en interdependentie. KINSTITUTE is een utopisch platform dat een antwoord wil geven op de tijd waarin we leven. Het eert milieurechtvaardigheid en stimuleert een cultuur van hoop en solidariteit ten aanzien van beschadigde ecosystemen en alle bedreigde soorten, inclusief de mens.

Het KINSTITUTE combineert artistieke expressie met gemeenschapsgerichte acties, herstelwerk, participatieve uitwisseling en wederzijdse groei. Het functioneert als een laboratorium waarin diverse experimenten worden opgezet: van rollenspel, contemplatieve dialoog, regeneratieve actie tot het ontwerp van ruimtes voor herstel.

Meer info

KINSTITUTE

project details