David Hernandez

Biografie

David’s unieke choreografische stem en gedetailleerde danstaal heeft al meer dan twintig jaar lang veelgeprezen werk op podia in Europa gebracht. Sinds 2015 heeft hij zijn choreografisch onderzoek verdiept door een samenwerking met Cacao Bleu vzw onder de vlag dh + / David Hernandez en Collaborators. In dit kader creëerde en toerde hij de producties voor Movement’s Sake Hullabaloo en Sketches on Scarlatti. Deze werken werden in eigen land ondersteund door STUK (Leuven), Monty (Antwerpen), Beursschouwburg (Brussel) en C-mine (Genk) en internationaal door de Ballets de Lorraine, Scènes Vosges (Épinal), Into The Fields Festival (Bonn) … onder vele anderen.

Naast het creëren van choreografisch werk met een kerngroep van geëngageerde dansers, blijft hij invloed uitoefenen op nieuwe generaties door zijn pedagogische activiteiten als faculteitsdocent bij PARTS en gastdocent voor verschillende educatieve programma’s en studio’s internationaal, lesgeven vanuit zijn eigen pedagogische benadering genaamd Dynamic Movement Systemen die hij de laatste decennia heeft ontwikkeld. Hij creëerde ook werken in opdracht voor scholen, bedrijven en festivals zoals Skånes Dansteater, Susanne Linke Company (Trier), Folkwang Tanzstudio (Essen) en Zagreb Dance Company. Recente stukken zoals Lonely Hunter, Other, … en mijn geliefde The Devil’s Garden and Passage wonnen het publiek en critici en werden belangrijke repertoire stukken voor de bedrijven die hen opdracht gaven.

Na zijn artistieke loopbaan als zanger en student in Opera, Jazz en Studio Music aan de Universiteit van Miami in zijn geboortestad Florida (VS) te hebben hervat, vervolgt David vandaag zijn muzikaliteit door de projecten Rêve d’Elephant Orchestre met Michel Debrulle en in het oude muziekensemble Graindelavoix. Met meer dan 30 jaar podium- en kunstervaring achter de rug, blijft David de grenzen van zijn vak verleggen door zijn passie voor multimedia, verhalen vertellen en het componeren van rijkelijk poëtische werelden op het podium en daarbuiten.

Meer info

David Hernandez

Foto: Bart Grietens

In residentie Vox

De opkomende dh+ productie die choreografie van David Hernandez combineert met een innovatief elektronische muziek wordt gegenereerd uit de live stemmen van de dansers. Parallel wordt een dynamisch scène en lichtontwerp zichtbaar dat geblokkeerde ruimtes bespeelt en zo mogelijkheden creëert waarin de dansers al bewegend lichten klank kunnen vervormen of in interactieve kunnen staan meteen steeds transformerende omgeving.

Vox verenigt drie sterke artistieke stemmen uit drie verschillende disciplines: elektronische muziek, beeldende kunst en choreografie. Zoë McPherson woont in Brussel en is actief als componist en elektronische muzikant, de kroatische Zdravka Kirigin tekent voor scenografie- en kostuumontwerp, en choreograaf David Hernandez initieert het project en choreografie. In samenwerking dagen ze elk de grenzen van hun ambacht uit. Door experimenten met dansers Colas Lucot, Marie Viennot en Mohamed Toukabri monden deze artistieke stemmen uit in een krachtige, polyfone en transdisciplinaire show.

“Dans, scenografie en muziek vormen de elementenvoor een kwetsbare, menselijke voorstelling.”

Sarah Vankersschaever over For Movement’s Sake voor De Standaard

Meer info over Vox.

project details