Naomi Velissariou

Biografie

Naomi Velissariou, studeerde van 2002 tot 2004 aan de Antwerpse theateropleiding Dora van der Groen en van 2004 tot 2009 aan de Universiteit Antwerpen, waar ze een bachelor Nederlands & Theater-, Film- en Literatuurwetenschap behaalde en een master Theater- en Filmwetenschap. Sinds 2009 studeert ze aan de Toneelacademie Maastricht en vorig jaar speelde ze Medea in de gelijknamige voorstelling, die winnaar was van de Ton Lutzprijs 2011. In juni van dit jaar studeert ze als actrice af aan de Toneelacademie Maastricht en is ze als stagiaire te zien bij NTGent. gebruikt filosofische, wetenschappelijke, populaire en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Haar hoofdthema is de hedendaagse vloeibare identiteit en de manier waarop deze bewust wordt ingezet via beeld en media.

Meer info

Naomi Velissariou

Foto: Frank Ruiter

In residentie Permanent Destruction: The SK concert

Permanent Destruction is een melodramatisch energy concert door theatermaker Naomi Velissariou en sound producer Joost Maaskant. Een sexy show over zelfhaat en onbeantwoorde liefde, met dodelijk poëtische lyrics en een zwaar overstuurd geluidssysteem. Met genres variërend van RnB tot industriële hardcore en met overdadig gebruik van auto-tune en trap hop referenties.

Naomi Velissariou liet zich inspireren door Sarah Kane (1971-1999), een van de meest belangwekkende toneelschrijvers van de afgelopen decennia, wiens psychische gesteldheid zo compromisloos weerklank vond in haar werk. De genadeloze lyrics, beats en bass lines tegen de achtergrond van Frederik Heymans videowerk geven het geheel een monumentale visuele dimensie.

project details

In residentie Permanent Destruction: The HM concert

“Good evening Holland!” PERMANENT DESTRUCTION is terug. Na het succes van hun eerste show,The SK Concert, zet de pop-up band van theatermaker / performer Naomi Velissariou en sound producer Joost Maaskant haar theatrale concertreeks voort. Dit keer is het codewoord feministisch terrorisme. The HM Concert is geïnspireerd en gebaseerd op het oeuvre van de Duitse toneelschrijver Heiner Müller. De visuals zijn van fotograaf en beeldend kunstenaar Jan Hoek. PERMANENT DESTRUCTION werd door de pers geroemd om de gewaagde combinatie van bijtende lyrics, dansbare melodieën en beukende beats. “Een intens, schizofreen theaterconcert dat hoofd en lijf uiteenscheurt” aldus de Vlaamse krant De Morgen ★★★★.

Voor The SK Concert pleegde Naomi Velissariou autopsie op het werk van de Britse auteur Sarah Kane om vervolgens de aangetroffen sporen van geweld, gif en seks te bewerken tot een conceptalbum rondom de thema’s zelfhaat, liefdesverdriet en de dood. In The HM Concert gaat Velissariou opnieuw de confrontatie aan, nu met het compromisloze werk van de Duitse auteur en regisseur Heiner Müller. Velissariou geeft op radicale wijze uitdrukking aan wat voor haar de essentie is van Heiner Müllers werk, door het te ontleden en transformeren aan de hand van de thema’s vrouwenhaat, seksisme en feministisch extremisme. Een theatraal concert is voor haar de ultieme manier om dit voor het voetlicht te brengen.

The HM Concert is het tweede deel van een post-dystopisch muziektheaterdrieluik, dat af wil rekenen met taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als liefdesverdriet en vrouwenhaat zijn in die cultuur te mijden thema’s, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. Je kunt jezelf nu eenmaal niet profileren aan de hand van uitingen van pijn. Of wel? PERMANENT DESTRUCTION laat zien dat je je angst kan bezweren door hem te eren, dat alle zwaarte van je schouders glijdt als je danst op het ritme van je pijn. De muziek van PERMANENT DESTRUCTION – variërend van techno tot trap, hardcore en punk – is een opzwepende verklanking van een duistere boodschap, of zoals de band zelf zegt ‘melodrama op speed’.

project details