Bára Sigfúsdóttir

Biografie

Bára Sigfúsdóttir is een IJslandse choreograaf die hedendaagse dans studeerde aan de IJslandse Academie van Beeldende Kunsten, in de Amsterdamse kunstacademie en tenslotte bij PARTS, waar ze zich zowel op danstraining, bewegingsonderzoek en choreografie richtte. Bára heeft een unieke manier om bewegingsmateriaal te onderzoeken en samen te stellen, dat welsprekend, muzikaal en uniek is. Ze creëert vanuit een noodzaak om te communiceren naar een publiek dat haar de mogelijkheid geeft om echt uniek bewegingsmateriaal te vinden, opgeroepen door improvisatieprocessen. Met deze benadering positioneert Bára zich binnen het dansveld zoals veel choreografen van vandaag gebruiken en gerecycled materiaal herhalen. Haar aandachtspunt van de afgelopen jaren was het werken met isolaties van kleinere delen van haar lichaam, verschillende ritmen toepassen en een gelaagd materiaal construeren dat constant transformeert – bewegend tussen helderheid en ambiguïteit. Haar dans is visueel en fantasierijk, en haar stukken zijn toegankelijk voor een breed publiek terwijl ze tegelijkertijd een groeiende impact hebben binnen de internationale hedendaagse dansscène.

Meer info

Bára Sigfúsdóttir

Foto: Jolien Naeyaert

In residentie Being

Iedereen heeft een lichaam, iedereen praat lichaamstaal. ‘Being’ toont een een fysieke ontmoeting tussen het Westen en het Midden-Oosten, een instrument van de dialoog aanwakkert. Bára Sigfúsdóttir vertaalt een ontmoeting met de inspirerende Iraanse artiesten Masoumeh Jalalieh en Seyed Alireza Mirmohammadi naar het podium. Hun lichamen maken subtiele sensaties en subteksten, die tonen wat de West-Europese en Iraanse cultuur en maatschappij met elkaar gemeen hebben.

project details

In residentie FLÖKT – a flickering flow

FLÖKT – a flickering flow is een verkenningstocht waarbij de band tussen ons lichaam en de wereld die ons omringt centraal staat. Deze dansperformance vertrekt vanuit het idee dat de natuur niet enkel buiten ons bestaat, maar dat we ze ook vanuit ons lichaam kunnen voelen en ervaren. Als kijker kom je onder een witte zijden koepel terecht. Een omgeving die in een continue staat van transitie verkeert, maar waar ook de nabijheid van dingen, lichamen, de ruimte, het geluid, het licht etc. je manier van waarnemen beïnvloedt. De overrompelende aanwezigheid van een omgeving die je letterlijk inkapselt overheerst. Samen met de makers zit je in een trip doorheen een poëtische miniatuur van onze wereld – waarin alles onderling verbonden lijkt.

In FLÖKT bundelt choreografe en danseres Bára Sigfúsdóttir haar krachten met beeldend kunstenaar Tinna Ottesen, componist Eivind Lønning en lichtontwerper Jan Fedinger. Dansers Aëla Labbé en Meri Pajunpää vervoegen Sigfúsdóttir op scène.

FLÖKT is een deels zichtbare en deels onzichtbare dans tussen lichamen, materialen, geluid, ruimte en sferen. Een samenkomen voortgestuwd door de fascinatie voor het moment waarop een lichaam zich overgeeft aan zijn of haar omgeving. Het stuk verkent dat wat nakend is in een steeds veranderende wereld. Met als poëtische hamvraag: kunnen we een dansvoorstelling op eenzelfde manier beleven als een waterval?

In THE LOVER (2015) onderzocht ze eerder al de band tussen mens en natuur. In deze voorstelling ontwikkelde Sigfúsdóttir een geheel eigen bewegingstaal die op associatieve wijze een resem vragen oproept. Wat is menselijk? Wat is dierlijk? Wat is natuur? Wat is door de mens gemaakt en wat organisch? THE LOVER zette de toeschouwer ertoe aan om na te denken over zijn of haar eigen relatie met de natuur. FLÖKT – a flickering flow is in veel opzichten een vervolg waarin de maker zich o.a. laat inspireren door de IJslandse milieufilosofen Guðbjörg R. Jóhannesdóttir & Sigridur Thorgeirsdottir.

project details