Biografie
Kevin Trappeniers studeerde Culturele Studies in Leuven. Hij onderzoekt in die periode in kader van het onderzoeksproject ‘Cinérama’ van Abattoir Fermé de relatie tussen theater en film en workshops bij onder andere Andros Zins-Browne, Wim Vandekeybus en bij poppenspeler Frank Soehnle. Als performer speelde hij mee in producties van Karl Van Welden (Verenigde Planeten) en Abattoir Fermé’s comedyreeks Monster! voor de digitale zender Acht. Als theatermaker en regisseur is hij sinds 2012 verbonden aan de Brusselse werkplaats L’L. Zijn eigen werk ontwikkelt zich expliciet op de snijlijn tussen beeldende kunst, theater en dans.
Meer info
Foto: Kevin Trappeniers
In residentie AntennA
25.06.2018 – 06.07.2018

AntennA is een verstilde, minimale installatie rond mis- en verloren communicatie waarin Kevin Trappeniers ons laat stilstaan bij de elektronische signalen om ons heen. Rondom een metalen zendmast kunnen toeschouwers en mogelijke gesprekspartners kijken, reflecteren en tijdelijk samen verblijven.
In onze hypergeconnecteerde maatschappij is spreken met schermen tussen ons in alomtegenwoordig. Maar met wie spreken we echt? Met de ander, met onze gsm of computer, of met onszelf? Onze ontmoetingen lopen het gevaar te worden uitgehold door technologie.
AntennA hackt de publieke ruimte door haar (zo) analoog (mogelijk) te maken. Door het wegnemen van signalen creëert de installatie een holte in een door signalen gesatureerd landschap. Een leegte waarin ontmoetingen anders kunnen worden ervaren. In de open ruimte blijkt het uitsturen van een tegensignaal echter illegaal. Het is geen keuze meer om al dan niet deel uit te maken van een digitale wereld.
Op vele vlakken in ons leven bevinden we ons nu in een schemerzone tussen analoog en digitaal. Durven we af en toe nog stilte en leegte toe te laten? Nemen we nog tijd om in alle rust te reflecteren, te bezinnen en samen te zijn?
Meer info
In residentie Ellipsis
03.09.2018 – 15.09.2018

In Ellipsis duikt Kevin Trappeniers in de snelle, onzichtbare wereld van overvloedige signalen rond ons heen en gaat op zoek naar de wereld in rust. Hij laat ons stilstaan bij de rol van onze menselijke aanwezigheid in een door technologie gedomineerde wereld.
Trappeniers maakt van immateriële golven en straling zichtbare performers. Woordeloos en beeldend zoomt hij traag in en uit op onze dubbelzinnige houding tegenover technologie. Technologie als tussenpersoon tussen mensen, als algoritme dat onze communicatie vormt en vervormt.
Op welke manier blijft de mens aanwezig en verantwoordelijk in een digitaal landschap? Vertrouwen we teveel of niet voldoende op elektronische informatiestromen? Horen we elkaar nog? Komt uit de digitale schoot een nieuwe beschaving en manier van met elkaar omgaan voort?
Trappeniers werkt voor deze voorstelling samen met de Sloveense muzikant/componist Gasper Piano, die focust op frequenties, feedback en elektronica.
Meer info
In residentie Observatory
01.01.2020 – 01.01.2020

De minimale installatie Observatory van Kevin Trappeniers is een ‘stil object’ dat als openbare schuilplaats de lokale gemeenschap, voorbijgangers en bezoekers uitnodigt om na te denken over de precaire relatie tussen mens en omgeving. Op het Moleneiland, een klein door water omgeven schiereiland in de rivier de Leie in Harelbeke (BE), stelt een geodetische koepel in de openbare ruimte een herontworpen stadslandschap in vraag.
Historisch gezien wordt de koepel als vorm vaak gezien in christelijke en Perzische architectuur, omdat het de mystieke ervaring zou versterken. De geodetische koepel, een lichte maar opmerkelijk sterke structuur die bestaat uit een netwerk van onderling verbonden driehoeken, werd voor het eerst ontworpen door Walther Bauersfeld als onderdeel van een planetarium. Buckminster Fuller maakte de geodetische koepel populair en gebruikte deze voor industriële gebouwen en tentoonstellingsruimtes. Tegenwoordig wordt de structuur gemakkelijk gebruikt als tijdelijk object tijdens openbare evenementen en voor glamping, maar ook als bescherming tegen het weer voor botanische tuinen, gesloten ecosystemen, kassen en zelfs een toekomstige wens voor koepelsteden. Observatory is een spel op al deze functionaliteiten.
De bezoeker kan deze plaats van retraite betreden en zich terugtrekken uit de omgeving terwijl hij er middenin zit. “Observatorium” omarmt je terwijl je op een bankje zit en het landschap observeert als door een lens.
Binnen gaan minimale architectonische elementen in dialoog met het omringende landschap. Een laagwaterbassin omsluit de bezoeker in de koepel. Het is in het geval van Harelbeke een echo van het schiereiland Moleneiland en de stuw, en in een verbrede reikwijdte verwijzend naar continentale landmassa’s gescheiden door watervlakten.
Regenwater kan door de koepel sijpelen en in het overvolle bassin vallen, overlopend. Daarentegen, wanneer de regen uitblijft, verschijnt een droog landschap, dat een dorre indruk achterlaat bij gebrek aan water. Het is een reflectie op de wereldwijde ecologische impact van de mens op water en water op de mens, subtiel verkend op lokale bodem. Tijdens het land art festival zijn de materialen van de koepels onderhevig aan de elementen.
Gedeeltelijk geïsoleerd van en ook in het landschap, stelt deze installatie onze verbinding met onze natuurlijke en geconstrueerde dagelijkse omgeving in vraag. Hoe zorgzaam zijn we nog met onze aandacht in een landschap van kunstmatige ingrepen? Hoe modelleren we onze natuurlijke en stedelijke landschappen en hoe vormen ze ons? Het is een symbolische ruimte tussen stad en natuur op zoek naar rust.
Dramaturge Elisa Demarré schreef:
– een tekst die in dialoog gaat met dit werk. Lees de dialoogtekst hier: ‘Observatory in dialoog’
– een essay naar aanleiding van het werk. Lees het essay hier: ‘Observatory: La Réalité Filtrée’
In residentie Field of View
01.01.2021 – 01.01.2021

Field of view is een voorstelling over het innemen van tegengestelde perspectieven, polarisatie, en de mogelijkheid tot het aanvaarden of verzoenen ervan. Waar ligt de imperfectie van onze verbindingen – waar ondergraven ze zich? Kunnen we cohesie versterken in plaats van aan te vallen? En is dat wenselijk, of is die imperfectie onze kracht?
In residentie Present
02.05.2023 – 05.05.2023

PRESENT is een reeks van minimale in situ interventies als artistieke visuele commentaren die de verbeelding activeren, gebaseerd op de wereld en geënt op de stad. Present stelt zichzelf tot doel hernieuwde lagen van identiteit toe te kennen aan vertrouwde ruimtes. Het is een zachte oproep om ons bewust te blijven van de ruimtes die we als gemeenschap en als individu bewonen, alsook een zorgzaam geschenk om gekende realiteiten in een nieuw licht te plaatsen. Present wordt gedocumenteerd, maar kan evengoed worden ontdekt door omzwervingen. Het biedt de gelegenheid om even stil te staan, en de drang naar voortdurende beweeglijkheid te weerstaan. Een moment van stilte in het lawaai van hedendaags leven.
