Pauline Brun

Biografie

Pauline Brun studeerde eerst klassieke en hedendaagse dans aan het Conservatorium van Nice voordat hij de École Supérieure d’Arts Plastiques, de Villa Arson en de Beaux-Arts in Parijs bezocht, waar ze beeldhouw-, installatie- en videowerken ontwikkelt. Haar onderzoek en haar praktijk als beeldend kunstenaar leiden haar om naar Dance, omdat ze vervolgens ex.e.r.ce (Master in Choreographic Studies) gaat volgen aan het CCN in Montpellier. Daar begint ze te experimenteren met het podium en de context van het theater en creëert ze eigen choreografische werken. Ze werkt ook samen in performance, dramaturgie en scenografie in vele andere projecten. Haar experimenten met codes en conventies die specifiek zijn voor modaliteiten van representatie en tentoonstelling, nodigen haar uit om met verschillende media te werken, afhankelijk van context en locatie. In 2016 presenteerde ze de voorstelling «Grand Bain» in het Centre George Pompidou in Parijs in het kader van de tentoonstelling Museum On / Off. Onlangs presenteerde ze de voorstelling «Étalon par défaut» op de MAC VAL. Ze neemt regelmatig deel aan collectieve exposities waar ze installatie- of videowerken presenteert. Ook treedt ze op, ontwikkelt ze scenografieën en assisteert ze bij dramaturgische vragen voor choreografen als Paula Pi, Pauline Simon, Fanny De Chaillé, Ingrid Berger Myrhe, Jule Flierl of Gaetan Bulourde.

Meer info

Pauline Brun

Foto: Esmeralda da Costa

In residentie SCRUFFY SHOT

SCRUFFY SHOT is een performance die zowel choreografie als visuele kunst op een uitdagende manier benaderd. Het experimenteert met de relaties tussen objecten, het lichaam, materialen en de ruimte. SCRUFFY SHOT bestaat uit een reeks opnames van enkele minuten en danst met een verlangen om het videomedium in twijfel te trekken. Pauline Brun voert een reeks acties uit. Door herhaling speelt ze met de inefficiëntie van het gebaar, buigt en beweegt ze de functie en de functionaliteit van de provocatieve objecten van het situatieve naar het absurde. Het resultaat is een niet-verhalende fictie met de burleske humor van silent cinema.

De personages in SCRUFFY SHOT zijn gekleed in witte pakken – standaard laboratoriumuniformen. Ontsmet maar harig, hun gezichten worden gemaskeerd door dichtbegroeid bruin haar. Deze bijna identieke prototypen van een mislukt klonen: een lege, standaard, vreemd actieve en reactieve omgeving waar ze verschillende absurde en poëtische acties uitvoeren, experimenterend anders-zijn.

details project

In residentie Raide d’équerre

Raide betekent dat wat niet buigt of dat wat plotseling gebeurt. Equerre, een rechte hoek. Samen wordt raide d’équerre ironisch gebruikt om te verwijzen naar iets dat geen referenties heeft, iets zonder rechte hoeken, iets dat wankelt of leunt. De geblokte vloer en gordijnen citeren de beroemde ‘rode lodge’ van David Lynch. Deze typische parallelle ruimte is een startpunt voor fictie om zich te ontvouwen. Met doe-het-zelf speciale effecten vervormen de ruimte en het lichaam en zijn ze onderhevig aan vervormingen. De performance Raide d’équerre stelt de efficiëntie van relaties in vraag, test andere vormen van alteriteit, ontwikkelt een ongrijpbaar systeem van oorzaak en gevolg. Het begint met een pauze, een opschorting, een onbeweeglijkheid.

details project