Nelle-Hens-portret-c-Rasa-Alsknyte

Nelle Hens

Biografie

Nelle Hens danst en maakt. Ze studeerde dans aan het Conservatorium van Antwerpen en aan de Salzburg Experimental Academy of Dance. Ze danste in voorstellingen van onder andere Trisha Brown, Jan Fabre, Tom Struyf en Jan Martens. De centrale vraag in dit onderzoek is de manier waarop wij in de hedendaagse samenleving omgaan met de binnen- en buitenkant van ons lichaam. Als ervaringsdeskundige kent ze de impact op het lichaam van het leven als danser maar al te goed. Hard werken werd hart-werken, zo komt de focus te liggen op levenskwaliteit i.p.v. levensduur en is haar lichaam geen instrument maar een bondgenoot voor elke dag.

Gefascineerd door het belang van zelfzorg, onderzoekt en verdiept Nelle haar artistieke praktijken en taal. In 2015 startte ze een ‘persoonlijk’ onderzoek en ontving ze in september 2016 een onderzoeksbeurs van de Vlaamse overheid.

Momenteel wordt ze ondersteund door C-TAKT en CCDeSter voor de verdere ontwikkeling. In de uitnodiging van Momentum, BOUGEB 2017, r e F L E X e s s i o n s end e t h e a t e r m a k e r, werd haar werk voor het eerst zichtbaar.

In 2015 begon ze samen met schrijver en mediakunstenaar An Mertens wekelijkse meditatiesessies en stille samenkomsten in Brussel, genaamd SJFN. Nelle is lid van Artist Commons, #we-toomakemovement/ ENGAGEMENT, en verdiept momenteel haar studies in Vijnana-yoga en het lesgeven. ‘Vijnana’ is wanneer innerlijke helderheid wordt onthuld door persoonlijke ervaring.

Meer info

Nelle Hens Blog

Foto: Rasa Alksnyte

In residentie Nobody

ABRACADABRA. Ik geef je iets wat ik niet bezit en ontvang wat er niet gegeven wordt. Sesam, open u!

Nobody is een 1 op 1 rituele ontmoeting en uitvoering in het kader van een hotel. Twee kamers, twee dansers. Elk van hen beoefent ‘ont-moeten’ en geeft een dans aan iemand van het publiek. Niet het dansen ‘voor’, maar met de intentie een dans te ‘geven’. Van danser naar dans; van lichaam naar beweging; van vorm naar energie.

Ont-moeten is een Nederlands woordspel waarin een fundamentele verschuiving ligt. Wanneer je het woord in twee deelt, wordt het ‘niet moeten’. Van een persoonlijke zoektocht naar stilte in 2015 tot een artistiek en niet-resultaatgericht onderzoek in ‘ont-moeten’ in 2016. De uitkomst was de ont-wikkeling van hulpmiddelen voor psychologische, emotionele en fysieke terugkoppeling. De praktijk evolueerde in de praktijk van delen, ‘het geven van dansen’. De eerste stappen zetten in ondernemerschap en het balanceren van raamwerk met inhoud.

details project