Juliane von Crailsheim/vzw LICHTERLOH

Biografie

Juliane von Crailsheim is geboren in Duitsland, studeerde “creatief schrijven en cultuurjournalistiek” aan de Universiteit Hildesheim en woont in Brussel. Juliane was regieassistent bij het Badische Staatstheater Karlsruhe en bij Johan Simons (NTGent). In 2009 richtte ze het dans- en theatergezelschap BodyTalker op. Ze wijdde zich aan artistiek onderzoek met STANDING UNDER STANDING en blauwdruk, waaruit verschillende creaties voortkwamen. Ze maakt diverse kortfilms, o.m. Façade, Kafka-cage, Bodytalkers en TALK. In 2015 gaat haar gezelschap BodyTalker op in vzw LICHTERLOH, die ze samen met Ivo Kuyl oprichtte. LICHTERLOH spitst zich toe op interdisciplinair onderzoek en creatie vanuit dans, theater, film en circus, met een klemtoon op lichamelijkheid. Binnen dat kader wil de organisatie nieuwe vormen van collectieve intelligentie exploreren.

Meer info

Bodytalker

Foto: vzw Lichterloh

In residentie ARENA

De toekomstige creatie ARENA van Juliane von Crailsheim/ LICHTERLOH bevindt zich op het snijvlak van documentaire en fictie, theater en circus. ARENA is gebaseerd op een actueel familieconflict dat vastgelopen is voor de rechtbank. 4 performers en een sound designer plaatsen dit conflict in het midden van een arena, waar het vanuit verschillende perspectieven en disciplines (theater, circus, film) benaderd wordt. De performers vertolken alle personages: de vader, de moeder, de zoon, de schoondochter, de dochters, de rechters en advocaten. Daarbij ondergaan de spelers samen met het publiek een proces: hoe kunnen we anders met dergelijke (macht)conflicten omgaan?

Aan dit project gaat een lang vooronderzoek vooraf. Eerst schreef Juliane von Crailsheim een script van 80 bladzijden, in 2017/2018 organiseerde LICHTERLOH vijf “conflictlabo’s”. Elk conflictlabo bestond uit een ploeg van kunstenaars uit één bepaalde discipline (resp. dans, theater, performance, circus, film). In de labo’s (die elk 10 dagen duurden) werd hetzelfde conflict telkens vanuit verschillende perspectieven belicht via spel, reenactment, opstellingen, rituelen enz.. Juliane kon daarbij rekenen op de medewerking van 20 kunstenaars en de ondersteuning van partners zoals C-TAKT en CC 30 Leuven.

details project