Juliane von Crailsheim/vzw LICHTERLOH

Biography

Juliane von Crailsheim is geboren in Duitsland, studeerde “creatief schrijven en cultuurjournalistiek” aan de Universiteit Hildesheim en woont in Brussel. Juliane was regieassistent bij het Badische Staatstheater Karlsruhe en bij Johan Simons (NTGent). In 2009 richtte ze het dans- en theatergezelschap BodyTalker op. Ze wijdde zich aan artistiek onderzoek met STANDING UNDER STANDING en blauwdruk, waaruit verschillende creaties voortkwamen. Ze maakt diverse kortfilms, o.m. Façade, Kafka-cage, Bodytalkers en TALK. In 2015 gaat haar gezelschap BodyTalker op in vzw LICHTERLOH, die ze samen met Ivo Kuyl oprichtte. LICHTERLOH spitst zich toe op interdisciplinair onderzoek en creatie vanuit dans, theater, film en circus, met een klemtoon op lichamelijkheid. Binnen dat kader wil de organisatie nieuwe vormen van collectieve intelligentie exploreren.

Meer info

Bodytalker

Foto: vzw Lichterloh

In residentie ERNST

Sedert generaties tot op de dag van vandaag herhaalt zich in een oud kasteel steeds hetzelfde verhaal: kinderen groeien gelukkig met elkaar op. Als ze volwassen zijn wordt het kasteel slechts aan één onder hen overgedragen.

Op dat moment neemt in elke generatie iets tussen hen plaats dat de kinderen de ERNST noemen. Als ERNST opduikt wordt het bezit het allerbelangrijkste en de liefde vergeten. Dat verdeelt de familie elke keer, maar toch blijven ze aan elkaar gebonden door het kasteel. Hoewel ze elkaar nu haten, moeten  ze verder samenleven, opnieuw kinderen krijgen en grootbrengen en het kasteel aan een nieuwe overnemer overgeven. Door het constante opduiken van ERNST is de overgave van het kasteel een vloek geworden.

Wat zich als een sprookje laat lezen, is een waar gebeurd familieconflict dat intussen is vastgelopen voor de rechtbank. De theatermaakster Gitty von Gandar (pseudoniem) wil haar autobiografische conflict onderzoeken en nagaan of ze ERNST kan bestrijden met KUNST. Om de diverse situaties van het conflict experimenteel te kunnen doorspelen, heeft Gitty een groep verzameld van modelbouwers en filmmakers, performers en een circusartiest. ERNST is een voorstelling op het snijvlak van documentaire en fictie; theater, circus en film.

Foto’s

door Claire Dekens

project details