We Do Matter

Nick Steur

Omschrijving

We Do Matter is een samenwerking van beeldend kunstenaar Matea Bakula en kunstenaar/performer Nick Steur. Het werk bestaat uit een performance en een installatie. We Do Matter gaat in première tijdens Playground 2019, 14 t/m 17 november in STUK, Leuven (BE).

Nick Steur: “Het idee om samen te werken met Matea kwam voort uit de vraag: wat als we het materiaal waar we vaak mee werken en onoverkomelijk aan gehecht zijn (chemisch polyurethaan en onbewerkt steen), samenvoegen? Wat als ‘onze’ materialen die elkaar vanuit zichzelf niet snel zouden vinden, samenkomen? Kan deze materie ondanks hun enorme verschillen, op moleculair niveau zich toch in elkaar vastbijten? En andersom ook… als ik een steen splijt, zijn het dan twee nieuwe stenen of twee helften?”

Matea Bakula: “Wij brengen twee tegenovergestelde werelden bij elkaar. Nick spreekt de taal van het natuurlijke. Hij begrijpt stenen en zwaartekracht en past man-made ingrepen toe zoals het boren in en splijten van de steen. Daarentegen begrijp ik de taal van de chemische materialen en zie de ogenschijnlijke verwantschap met natuurlijke grondstoffen. Er ontstaat iets merkwaardigs op het moment dat wij onze talen samen laten vloeien, de synergetische werking tussen de taal en de materie.”