Rap-opera B-Classic

Gorges Ocloo

Omschrijving

Feit 1: sommige dingen zijn onmogelijk. Feit 2: sprookjes bestaan. Feit 3: wie vorig jaar onze brochure zag en ons tot de fantasten rekende bij het openslaan van de bladzijde waar we klassieke muziek aan rap en hiphop koppelden, moest later op zijn of haar stappen terugkomen. De combinatie bleek een torenhoog succes. Feit 4: als B-Classic een grens heeft verlegd, proberen we ze het jaar nadien nog net dat tikje verder te leggen.

In 2019 – zit u lekker? – presenteren wij voor het eerst een – tromgeroffel begeleid door een sample van James Brown – rap-opera! Goed gelezen: een rap-opera.

De jonge Genkse podiumkunstenaar Gorges Ocloo (R.I.T.S.-alumnus die eerder samenwerkte met onder meer Tania Van der Sanden, Hilde Van Mieghem en Manu Riche) werd aangesproken en bereid bevonden tot het schrijven van een scenario. Hij neemt ook de regie op zich. Maarten Lingier, als pianist al herhaaldelijk actief op B-Classic, kreeg de compositorische verantwoordelijkheid over de muziek. Raf Vertessen, een drummer uit Tessenderlo die heden ten dage vanuit New York opereert, is mede-componist en buigt zich over de grooves.

Eén actrice, een rapper, twee klassieke solostemmen en muzikanten uit zowel de klassieke als de populaire muziek (strijkkwartet, contrabas, baritonsax, trompet, en Fender Rhodes bespeeld door Maarten Lingier) brengen een verhaal waarin de excessen van het neo-liberalisme aan de kaak worden gesteld. Bedrijven worden geherstructureerd vanuit de multinationale ivoren toren, mensen op straat gezet en geschrapt als cijfertjes op een blad papier, uit hun functie ontheven, de lijm die een gemeenschap samenhield zonder omzien verwijderd met het oplosmiddel van het grote geld.

Geen ver-van-mijn-bed-show voor wie de recente geschiedenis van Genk een beetje kent.Een rap-opera dus, als feest tot nadenken. Wees erbij, en frons al dansend de wenkbrauwen.