Jean

Rita Hoofwijk

Omschrijving

Jean is te vinden in de trein op het traject tussen Brussel-Amsterdam-Brussel en te bezoeken via de mobiele telefoon van de reiziger. Het is gebaseerd op een manifest van kunstenaar Jean Tinguely, waarin hij oproept onze horloges weg te gooien, de minuten en uren naast ons neer te leggen.

Met Jean doet kunstenaar Rita Hoofwijk een voorstel voor een mogelijk nieuw uurwerk. Niet de kloktijd, maar de waarneming en ervaring van het constante bewegen staan centraal: de beweging van de trein zelf; van het lichaam; van de in en uitstappende medereizigers; van het landschap buiten, de veranderende seizoenen. Jean nodigt uit tot het verliezen van elk tijdsbesef, maar focust des temeer op de tijdbeleving.

Het werk van kunstenaar Rita Hoofwijk (NL) vertrekt steeds vanuit een specifieke locatie of context. De aanleiding voor haar werk komt telkens voort uit een specifieke locatie of context. Het verkent de mogelijkheden van de omgevingen waarin het zich bevindt, dan wel mentaal, dan wel fysiek en lijkt te vragen om een heroverweging van een (eerste) observatie. Het werk materialiseert zich in verschillende vormen, van ruimtelijke interventies en installaties tot audio, tekst. Hoofwijk is als kunstenaar verbonden aan SoAP Maastricht. In 2021 is haar werk onder meer te zien in De Brakke Grond, KANAL Centre Pompidou en tijdens Oerol Festival.