A certain value

Anna Rispoli

Omschrijving

“A certain value” is een format die tot eind 2019 een reeks workshops in verschillende Europese steden zal organiseren. In 2020 zal dit in de vorm van een lecture-performance touren.

Elke workshop is gericht op een specifieke groep burgers, met hen wordt er gefocust op de dynamiek tussen waarde en waarden. Deze workshops zullen de collectieve ervaring in een groepsdiscussie vormen, een actie in de openbare ruimte, of een creatieve en op tijd gebaseerde residentie. Ze zullen peilen naar de kennis van de deelnemers over “delen” en “mutualisatie”, en peilen naar hun ervaringen betreffende “de-evaluatie” en “herevaluatie” van een individu ten opzichte van de groep. Elke workshop en collectieve ervaringen zal begeleid worden door kunstenaar Anna Rispoli en curator Martina Angelotti, die drie dagen lang oefeningen, discussies en oefeningen rond het onderzochte onderwerp met de deelnemers zullen delen.

De beoefening van “mutualisatie” is tegenwoordig een recessiepraktijk, gedevalueerd door tientallen jaren van liberale politiek en economie. Pensioenen, openbaar vervoer, gezondheid, school, op al deze gebieden is het devies om de mutualisatie-structuren te ontmantelen. Het zogenaamde middenveld, de burgerorganisaties, wordt het meest getroffen door dit ontkrachtende isolement dat wordt afgedwongen door het politieke en het economische veld. De transitie is niet alleen politiek maar ideologisch en wordt na twee decennia volledig opgenomen in de collectieve verbeeldingskracht.

Kan een artistiek perspectief dienen als bindweefsel? Hoe kunnen we weer bij elkaar komen?

Tijdens iedere workshop worden er echte interviews en discussies opgenomen en verwerkt deze tot een tekstueel spoor, een soort ‘collectieve stem’ die telkens één stad in het bijzonder vertegenwoordigt. In 2020 zal de dialoog tussen deze “stemmen” een gescripte conversatie vormen tussen verschillende Europese steden over waarde en waarden. Dit gesprek wordt voorgesteld aan een publiek dat opnieuw moet worden ingespeeld.