Paula Almiron

Biografie

Paula Almiron is een Argentijnse choreografe en performancekunstenares die in Brussel woont. Ze behaalde een Master in Choreografie en Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel (ISAC, 2019). Daarvoor studeerde ze een BFA in Theater aan de Nationale Universiteit voor de Kunsten in Buenos Aires (2007).

Haar praktijk ontvouwt zich op het snijvlak van choreografie, fictief schrijven en geologie, waarbij ze zich vooral richt op de verschillende manieren waarop ruimtes functioneren. In haar werk onderzoekt ze choreografie als een luisterapparaat: het potentieel van choreografie om relaties te schrijven; met speciale aandacht voor de manieren waarop het sociale en het geologische elkaar construeren.

Sinds 2019 werkt ze aan een reeks werken die groeien in relatie tot een woestijnvormende groep waterlichamen in Zuid-Amerika. Ze werkt ook samen met Wouter De Raeve in ‘I Build My Language with Rocks’, een choreografisch project over de bewegingen van de Noordwijk in Brussel.

Paula’s werk was te zien op verschillende locaties zoals Bâtard Festival (Brussel), Veem House for Performance (Amsterdam), Kunsthalle Zürich, Munar Arte (Buenos Aires), Volumes Art Publishing Days (Zürich), Teatro 25 de Mayo (Buenos Aires), Hamlet Gallery (Zürich), Sala de Belleza (Bogota), onder andere.

Meer info

Paula Almiron

In residentie The River and The Devil

Er wordt gezegd dat in de koloniale tijd, in de Boliviaanse Andesvlakte, de kolonisten de Desaguadero rivier als duivels, als een kwaadaardig waterlichaam, bestempelden. Door de rivier “de duivel” te noemen, wilden zij haar veranderen in een plaats die vermeden, vernietigd en onttrokken moest worden. De opeenstapeling van eeuwen van voortdurende vernietiging en winning resulteerde in de voortdurende verwoestijning van de Desaguadero-rivier; de transformatie van haar lichaam van water in zout.

In The River and The Devil is Paula Almiron de gastheer van een choreografische leesruimte waarin een circulatie van woorden, geluiden, gebaren en objecten de ruïnes van een verdwijnende rivier belichaamt en verbeeldt. Wat voor (levens)vormen kunnen er ontstaan in een ruïne van zout? Hoe kunnen we ons collectief de levende wereld voorstellen in een voortdurend veranderende omgeving?

The River and The Devil is een semi-fictieve choreografie waarin de Duivel verschijnt als bewaker van de rivier. Kunnen we leren van de kracht van de Duivel als instrument voor veerkracht? Waar is de Duivel gebleven nu het water verdwenen is?

Is de Duivel in feite de ruïne die ons rest? Naar de rivier gaan was verboden, maar de mensen waren ongehoorzaam en bleven gaan…

project details