Ine Ubben

Biografie

Ine Ubben ziet zichzelf als activist van het kleine, het kwetsbare. Ze is gefascineerd door wat de dingen ons kunnen vertellen. In haar werk zet ze ontmoetingen op tussen mensen en alledaagse, vaak persoonlijke voorwerpen, die we meedragen in zakken, handtas, rugzak of die we als ‘close companions’ in huis regelmatig tegenkomen.

In ons dagelijks leven zijn we zo verstrengeld met de dingen en beschouwen we ze als vanzelfsprekend, maar wanneer we de tijd nemen om er met aandacht bij stil te staan, blijkt er meer te ontdekken. De rondslingerende sokken zijn sporen van onze huisgenoten. De enkele tandenborstel in zijn bakje herinnert ons eraan dat we hier (nog steeds of opnieuw) alleen leven. De verhalen die we in onze voorwerpen verzamelen zijn intiem en persoonlijk en tonen tegelijkertijd een gemeenschappelijkheid, iets dat ons verbindt.

Haar traject leidde haar via een masterstudie in de klinisch psychologe naar het theater. In 2016 studeerde ze af als Bachelor Theatermaker aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, Nederland.

Voor haar master trok ze naar Praag, ze studeerde er in 2020 af als Master Regisseur van Devised en Objecten Theater aan het Departement Alternatief en Poppen Theater (KALD DAMU) van de Academie voor Podiumkunsten in Praag, Tsjechië.

De afgelopen 10 jaar werkte Ine als performer, regisseur, dramaturgische-denk-partner (Arsenaal/Lazarus, FroeFroe, Theater De Spiegel, Het Nieuwstedelijk). Daarnaast werkte ze aan verschillende sociaal-artistieke projecten (The Life of Mechelen #3, Reykjavik Dance Festival, Schans Anders in Zutendaal, Basj/The Play in Genk).

In 2018 maakte ze MY APARTMENT, een voorstelling die speelde op internationale podia in Tsjechië en Slovenië.

In 2020 maakte ze samen met de Spaanse Clara Cortes,  de online één-op-één voorstelling NICE TO MEET YOU, die in première ging op Beyond the Black Box.

In residentie THUIS, HOME, DOMOV

Wat is de kleur van jouw favoriete koffietas? Welke geur brengt jou altijd terug ‘thuis’? Welke geluiden kan je horen, daar waar je nu bent, en wie of wat maakt die geluiden?

Ine reisde, pre-corona, op en af tussen België en Tsjechië. Onderweg nam ze steeds haar eigen koffietas mee, klaar voor onverwachte ontmoetingen. De afgelopen twee jaar maakte ze mini-reizen samen met haar koffietas: van de keuken naar ‘home office’ de woonkamer en soms een expeditie naar het dichtstbijzijnde bos. Nu vraagt ze zich af ‘wat is thuis’, ‘waar zijn we thuis’?

In de voorstelling THUIS, HOME, DOMOV legt de theatermaker Ine Ubben deze vraag voor aan haar publiek. THUIS, HOME, DOMOV  is een speelplaats, een ontmoetingsplek voor mensen en objecten,  waar we observeren, verkennen, verzamelen, documenteren, ontdekken, in vraag stellen, uitwisselen,…

project details