Gaëtan Rusquet

Biografie

Na een studie toegepaste kunst aan ENSAAMA, beter bekend als Olivier de Serre in Parijs, behaalde Gaëtan Rusquet een master in scenografie en performance aan de ENSAV La Cambre. Hij werkt als performer, danser, choreograaf en scenograaf, in theater en beeldende kunst. Onlangs danste hij in Celestial Sorrow van Meg Stuart, Square Dance van Bryan Campbell en maakte hij de kostuums en decorontwerp voor Boundary Games van Léa Drouet.

In zijn artistieke voorstellen kijkt Gaëtan Rusquet naar hoe we onszelf inschrijven in een plaats – en wat een medium maakt – of het nu ruimte, licht, geluid, video, beweging, objecten of minder gedefinieerde materialen is. Hij zoekt in geritualiseerde vormen om hun relaties in het spel te brengen, in apparaten die hun connectiviteit en keuzevrijheid onthullen. Hij ziet speeltijd als een moment van studie en ervaring, zowel voor de performers als voor de toeschouwers. Tegelijkertijd voedt het aanleren van holistische zorgtechnieken zijn praktijk en zijn benadering van het lichaam en zijn grenzen.

Voor de performance Ondertussen (2014) ervaren de kunstenaars de ineenstorting van wat ze onvermoeibaar bouwen, terwijl As We Were Moving Ahead Af en toe We Saw Brief Glimpses of Beauty (2018) het choreografische potentieel van videobewerking (live) en selfie-perspectief onderzoekt. the eYe in the light in the eYe (2020), in opdracht van Europalia, weerspiegelt Brancusi’s fotografische praktijk en zijn zoektocht naar het sublieme. Voor “In-depth” (in uitvoering) is het de relatie tussen lichaam en scherm, en het verlies van het zelf in hen en door de ander dat op het spel staat. Momenteel bereidt hij een nieuwe voorstelling In erkenning (werktitel) (2022) voor over de grenzen tussen individuen en groepen.

Zijn werk was te zien op Trouble Festival (BE), Impulsanz (AT), MDT Stockholm (SE), Centre Pompidou (FR), Kanal Pompidou (BE), Theatre Avantgarden (NO), Accionmad (ES), FRAC Lorraine (FR ) ) ), Kaaitheater (BE), Palais de Tokyo (FR), Homonovus festival (LV), Festival Actoral (FR), Europalia (BE), enz…

In residentie In-depth

In-depth is performance en installatie, geactiveerd door twee performers, die de relatie tussen het lichaam, het scherm en hun meervoudige aanwezigheid in het spel brengen. Dit project, ontwikkeld door de twee kunstenaars Damien Petitot en Gaëtan Rusquet, stelt de vraag wat er fysiek van ons overblijft als we ons presenteren via communicatienetwerken, datastromen en technologische hulpmiddelen, in een verlangen om anderen te bereiken, aan te raken of door anderen aangeraakt te worden. De ruimte waarin de performance plaatsvindt, is gemaakt door Stefan Kartchev en het sounddesign door Yann Leguay.

project details

In residentie In Recognition

In Recognition is een stuk voor 5 performers, een geluidskunstenaar en een performer scenograaf.

Het zal een ruimte zijn om te experimenteren met wat ons scheidt, bindt, ons beweegt als individu of als groep. Als individu binnen de groep. Het zal een poging zijn, samen, om onze verlangens naar gehechtheid en onthechting te ritualiseren. De dynamiek van adhesie en afwijzing in twijfel trekken. Om de plaats te geven tussen het menselijke en het niet-menselijke.

Samen een ruimte creëren die zowel intiem als politiek is.

project details