Emi Kodama

Biografie

Door een multidisciplinaire praktijk die schrijven, optredens en installaties omvat, combineert Emi elementen van het dagelijks leven met dromen en herinneringen om verhalen te creëren die mensen kunnen verkennen en uitbreiden. Haar werk vermengt jouw innerlijke wereld met die van haar. Ze wil anderen de kans geven om tijd door te brengen in hun mentale ruimte – voor hen om nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en de kracht van hun eigen verbeeldingskracht te realiseren.

Emi is een Japans-Canadese kunstenares uit Vancouver en woont sinds 2008 in België toen ze de postdoctorale opleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) startte. Ze woont in Gent met partner en medewerker Elias Heuninck en hun zoon.

Meer info

Emi Kodama

Foto: Nick Chesnaye

In residentie Even solitary creatures gather under the palms

My grandparents’ karaoke system gleams in the half dark. It has the look of how the future was imagined in the nineties. Why not, you think to yourself. You turn on the TV and scroll through the menu. There are hundreds of choices. You switch on the mic.

In deze voorstelling nodig ik gasten uit om zich te verzamelen rond een kotatsu, een lage Japanse tafel gedrapeerd met een deken die op de grond hangt. Ze gaan op kussens zitten en stoppen hun benen onder de hoes om warm te blijven. Veel Japanse huishoudens hebben er ’s winters een in hun woonkamer staan.

Terwijl we rond de tafel gaan zitten, zal ik je een verhaal vertellen dat het zitten en verschillende zitmogelijkheden in je huis als uitgangspunt neemt om te kijken hoe we onze leefruimte bewonen. Door mijn ervaring met het opgroeien in Canada in een Japans gezin, reflecteer ik op de manieren waarop onze omgeving onze persoonlijkheden vormt en vice versa. Ik kijk ook naar de mate waarin ons ruimtegebruik uit noodzaak of persoonlijke voorkeur is en hoe dit wordt beïnvloed door cultuur.

Het verhaal dwaalt door het huis van mijn oma in Japan, mijn huizen in Canada en België, en nodigt je uit om je de bezienswaardigheden en geluiden van elke plek voor te stellen. Onderweg moedig ik je aan om plaatsen te onthouden en daar te blijven hangen. Zo versmelten onze ervaringen en creëren we samen de verhaalwereld.

project details