Odysseus

Monia Montali & François Bodeux

Description

Beginnend met Homer’s Odyssey, neemt het project de terugkeer van Ulysses als uitgangspunt om onze identiteit, onze betrokkenheid bij de menselijke gemeenschap en ons vermogen tot collectieve veerkracht in twijfel te trekken. Voortbordurend op onze eerdere uitvoeringen, gebruiken we het literaire werk als katalysator om onze eigen geënsceneerde beelden te creëren.

Tijdens zijn omzwervingen wordt Ulysses geconfronteerd met datgene waardoor hij zou kunnen omkomen, zijn natuur zou kunnen verliezen en zijn geheugen of subjectiviteit zou kunnen uitwissen. Het is door een daad van anagnorisis dat Ulysses, bij zijn terugkeer naar Ithaca, eindelijk zijn eigen verloren identiteit terugkrijgt. De kracht van deze fundamentele handeling ligt juist in haar veerkracht en haar vermogen om de interne waarden van een gemeenschap te herstellen.

Op het moment dat we de eerste regels van dit project in 2019 schreven, werden we vooral gekenmerkt door het jeugddiscours over de huidige ecologische en sociale situatie; een discours van angst en onbegrip in relatie tot een menselijke gemeenschap die volgens hen regelrecht op een muur lijkt af te stevenen. Een discours waarin hun identiteit in crisis verkeert, vooral omdat ze zichzelf niet kunnen herkennen in hun medemensen.

Vandaag hebben de gebeurtenissen die we meemaken dit onbehagen alleen maar versterkt. We worden innig geconfronteerd met onze eigen eenzaamheid, onze eigen ontzetting en proberen het hoofd boven water te houden om schipbreuk te voorkomen. Voor velen van ons is de situatie een aanwijzing voor een veel diepere beschavingscrisis, die zich bezighoudt met het fundamenteel heroverwegen van de menselijke fundamenten waarop onze samenlevingen nog steeds proberen te functioneren.

Deze crisis is het startpunt van de show. Van daaruit, van daaruit, opent het werk zich voor deze vragen: hoe kunnen we ontsnappen aan onze eigen eenzaamheid? Hoe kunnen we veerkracht tonen? Hoe kunnen we een transformatie naar “iets anders” tot stand brengen?

In production

17.02.2022 20:30 Première - Les Brigittines Tickets & info
18.02.2022 20:30 Première - Les Brigittines Tickets & info
19.02.2022 20:30 Première - Les Brigittines Tickets & info