Koen De Preter

Biography

Koen De Preter is choreograaf en performer. Eigen aan zijn parcours als maker is dat hij heel bewust risico neemt met vormen en doelpublieken en zich beweegt tussen verschillende circuits. Hij creëert zowel avond- als schoolvoorstellingen en maakt werk buiten de theatermuren en doet sociaal-artistieke projecten. Zijn werk is te zien op internationale dansfestivals en in Belgische kunstencentra en culturele centra. In zijn voorstellingen toont hij een fascinatie voor performers van uiteenlopende leeftijden en dansachtergronden. Als danser werkte Koen voor verschillende internationale gezelschappen en choreografen, waaronder Sasha Waltz & Guests (Berlijn), Raimund Hoghe (Brussel/Brugge), Fanny & Alexander (Ravenna), T.R.A.S.H. (Tilburg), Keren Levi (Groningen) en United-C (Eindhoven). Hij behaalde de bachelor dans aan de Fontys Dansacademie in Tilburg.

Meer info

Koen De Preter

Foto: Bart Grietens

In residentie DANCING

De nieuwste voorstelling van Koen De Preter is een zoektocht naar vrijheid: dansvrijheid. Hij ziet het theater als een groot wit canvas waar alle vormen van beweging toegestaan zijn. DANCING is koppig, poëtisch, absurd, beklijvend en intens. Eclectisch zoals een maffe discotheek.

DANCING is een statement. Koen doet alles zelf. Hij opent de deuren van het theater, bedient zelf licht en geluid. DIY. Bewust, maar ook omdat de omstandigheden hem ertoe dwingen. De ondertoon van DANCING vertelt over de kwetsbare positie waarin veel kunstenaars zich vandaag bevinden.

DANCING gaat niet alleen over dans an sich, maar ook over de mens achter de kunstenaar, die danst vanuit noodzaak, vanuit zijn ziel. “We should consider every day lost on which we have not danced at least once. And we should call every truth false which was not accompanied by at least one laugh.”

(Friedrich Nietschze)

Choreograaf Koen De Preter maakt voor het eerst sinds Les mots…toujours les mots bien sûr (2004) opnieuw een solo voor zichzelf. Het is geleden sinds J O U R N E Y (2014, met de 89-jarige Alphea Pouget) dat hij nog zelf op de planken stond.

project details

In residentie Tender Men

Kan je als man je tedere, zachte kant laten zien? Wil je dat? En willen wij er naar kijken? Wat is zogezegd typisch mannelijk gedrag en waarom groeien we in het Westen meer en meer op in een samenleving waarin we bang zijn om elkaar aan te raken?

Tender Men is een dansvoorstelling over mannen, aanraking en gevoeligheden. Over menselijk contact, over de onbevreesdheid, schoonheid en poëzie ervan, maar ook over de chaos en de misverstanden. Tender Men verwart en boeit, treitert en triggert. Choreograaf Koen De Preter creëert een universum waar mannelijkheid en de gevoeligheid ervan centraal staat. Hij stelt zich de vraag hoe mannen met elkaar om zouden gaan in een wereld zonder homofobie.

De internationale ploeg dansers (Mali, Taiwan, Estland en België) is een inspiratiebom vol tegenkleuren. Hun unieke persoonlijkheid en authenticiteit zorgt voor complementariteit en contrast en combineert stoer met sensueel. Van vechten over aanraken naar kijken. Tender Men is zowel dansant, filmisch, abstract als sferisch. En herkenbaar. Alles mag naast elkaar bestaan. Iedereen mag naast elkaar bestaan.

Koen De Preter is choreograaf en performer. Hij experimenteert met vormen en publieken en beweegt zich tussen verschillende circuits. Het zoeken naar een balans tussen abstractie, theatraliteit, humor en ontroering in dans vormen samen met eclectische soundtracks een constante in zijn creaties. Sociale thema’s en minderheden vormen vaak een startpunt voor een nieuwe creatie. Met zijn voorstellingen brengt hij waarachtige fysieke gewaarwordingen over die meer zijn dan een louter esthetische representatie. Zijn werk gaat vaak over verbondenheid waarmee hij sociale ervaringen wil oproepen die een uitnodiging kunnen zijn voor reflectie naar jezelf en de maatschappij.

project details