Koen De Preter

Biografie

Koen De Preter is choreograaf en performer. Eigen aan zijn parcours als maker is dat hij heel bewust risico neemt met vormen en doelpublieken en zich beweegt tussen verschillende circuits. Hij creëert zowel avond- als schoolvoorstellingen en maakt werk buiten de theatermuren en doet sociaal-artistieke projecten. Zijn werk is te zien op internationale dansfestivals en in Belgische kunstencentra en culturele centra. In zijn voorstellingen toont hij een fascinatie voor performers van uiteenlopende leeftijden en dansachtergronden. Als danser werkte Koen voor verschillende internationale gezelschappen en choreografen, waaronder Sasha Waltz & Guests (Berlijn), Raimund Hoghe (Brussel/Brugge), Fanny & Alexander (Ravenna), T.R.A.S.H. (Tilburg), Keren Levi (Groningen) en United-C (Eindhoven). Hij behaalde de bachelor dans aan de Fontys Dansacademie in Tilburg.

Meer info

Koen De Preter

Foto: Bart Grietens

In residentie DANCING

De nieuwste voorstelling van Koen De Preter is een zoektocht naar vrijheid: dansvrijheid. Hij ziet het theater als een groot wit canvas waar alle vormen van beweging toegestaan zijn. DANCING is koppig, poëtisch, absurd, beklijvend en intens. Eclectisch zoals een maffe discotheek.

DANCING is een statement. Koen doet alles zelf. Hij opent de deuren van het theater, bedient zelf licht en geluid. DIY. Bewust, maar ook omdat de omstandigheden hem ertoe dwingen. De ondertoon van DANCING vertelt over de kwetsbare positie waarin veel kunstenaars zich vandaag bevinden.

DANCING gaat niet alleen over dans an sich, maar ook over de mens achter de kunstenaar, die danst vanuit noodzaak, vanuit zijn ziel. “We should consider every day lost on which we have not danced at least once. And we should call every truth false which was not accompanied by at least one laugh.”

(Friedrich Nietschze)

Choreograaf Koen De Preter maakt voor het eerst sinds Les mots…toujours les mots bien sûr (2004) opnieuw een solo voor zichzelf. Het is geleden sinds J O U R N E Y (2014, met de 89-jarige Alphea Pouget) dat hij nog zelf op de planken stond.

details project