TIJDinKAART

Annelies van Hullebusch

Omschrijving

De jonge maakster van o.a. Dorp maakt een cyclus over de vier seizoenen, na een onderzoek in 2017. Ze wil de tijd in kaart brengen maar vraagt zich af hoe ze dat zal doen, wat ze dan precies in kaart zal brengen. Daarom legt ze in elk seizoen een archief van dat seizoen aan waarmee ze dan aan de slag gaat. Ze ging aan de slag met kleine en grote tekenen van groei, verval en wederopstand uit de natuur en zichzelf. Deze werelden bracht ze in kaart met een blog op het ritme van de seizoenen als onderzoeksinstrument. Als je kleuter bent leer je over de seizoenen. En daarna gaat het bergaf. Op zondag hoor je vivaldi’s vier jaargetijden passeren. Een deuntje dat in je hoofd blijft plakken. Toen hadden de seizoenen een grote impact op het leven van alledag. Nu is de tikkende tijdbom van het klimaatverhaal allesoverheersend aanwezig, maar voelen we de seizoenen veel minder. In het spoor van Vivaldi construeert Annelies van Hullebusch samen met componist Michiel de Malsche en performer Wim Muylaert een hedendaagse, beeldende vier jaargetijden. Speelse fantasie is een constante in het hele verhaal. Fictie en realiteit wisselen mekaar af en maken de wereld mooier of lelijker.

I – WINTERinKAART: alles lijkt kaal en desolaat. Buiten is het donker en tjokt de tijd langzaam voorbij. Koud vanbinnen maar het vuur zal worden aangemaakt. Mensen denken dat de winter het einde is van alles. Maar eigenlijk begint alles nu, hier in de winter. Winter in kaart is een beeldende voorstelling die de winter wil vastleggen. Een hedendaagse éénjaargetijd in beeld en klank.

II – LENTEinKAART: Het mooiste natuurfenomeen dat ik ken zijn de kersenbloesems, ineens hangen ze daar aan de takken in volle bleoi. Straten veranderen van geur en kleur. Als je dat ziet, moet je als in de zoo gaan zitten en kijken. Dit kan niet, zo veel schoonheid op een takje, takjes. Het werkt in op je systeem, het is een boost voor alles en iedereen. Het is de voorbode die roept dat de lente is begonnen. Maar zo plots dat ze er zijn, zo rap zijn ze verdwenen. En als je niet vlug efkes de tijd hebt kunnen nemen, zo gauw zijn ze het land weer uit, weg.

III – ZOMERinKAART: tba

IV – HERFSTinKAART: tba

In production

04.04.2019 20:15 C-mine Genk Koop tickets