The Feline Project

Dagmar Dachauer

Omschrijving

Katten zijn de koningen van het internet.

Een eindeloze stroom aan afbeeldingen en video’s, memes, vines en gifs, creëren de meest bekeken inhoud online – populairder dan zelfs porno. Digitale katten en robopets vullen een leegte met behulp van technologie. Waarom zijn we zo gefascineerd door deze gedomesticeerde katachtigen? Wat beloven deze binaire wezens?

In haar nieuwe samenwerking met videokunstenaar Kilian Immervoll, creëert Dagmar Dachauer een interactie tussen dit welbekende huisdier, de mens en de robot. Ze confronteert het organische lichaam in de digitale ruimte, terwijl ze door verschillende hybride toestanden glijdt met een hypergedetailleerde en uiterst precieze bewegingstaal. De voorstelling zweeft tussen humor en de uncanny valley, het wilde en het gedomesticeerde, het mystieke en het postmoderne – waardoor we nooit helemaal zeker zijn van waar we juist naar kijken.

Dachauer zoomt in op de veranderende relatie tussen menselijke en niet-menselijke wezens. Immervoll deelt het podium met haar. Geluidskunstenaar Manuel Riegler maakt de soundscape. Het resultaat is een fantasmagorische show, waarin dans, video, performance, geluid en livemuziek elkaar afwisselen.

In onderstaande video het resultaat van een eerste research-fase in Summer Studios Brussels/PARTS/Rosas.