LAND

The Space Between

Omschrijving

Detroit. Motor City. De stad die in amper een eeuw tijd gekatapulteerd werd in een enorme economische groei. Van overal ter wereld kwamen mensen naar Detroit om in welvaart te  leven, een huis met een tuin te hebben, een auto te kopen. Miljoenen trokken uit het zuiden van de Verenigde Staten om te werken in de fabrieken. Migranten zochten een nieuwe gemeenschap in de uitdijende stad, en namen tegelijkertijd hun thuisland mee. Maar dan kwam een einde aan de voorspoed.  Sociale onrust en grote economische veranderingen zorgden voor het verval van infrastructuur en talloze huizen. Meer dan de helft van de bevolking trok weg, maar de trots van Detroit bleef. In de lege ruimtes van de stad hangt herinnering, en wordt tegelijk plaats gemaakt voor nieuwe verhalen bovenop de geschiedenis.

Voor de multimediale documentaire voorstelling LAND richten theatermaker Katharina Smets, videokunstenaar Ingrid Leonard en geluidskunstenaar Inne Eysermans hun blik op een kleine Belgische migrantengemeenschap in Detroit. Ooit verlieten hun voorouders België met hoop op een beter leven in de Verenigde Staten. Nu vullen ze hun Belg-zijn in door krulbol te spelen, een eigen versie van Manneken Pis op te richten en een nieuwe Vlaamse Leeuw te verzinnen. De Belgian-Americans houden ons een vervormde spiegel voor. Plots bevinden we ons in een Belgische twilight zone.

The Space Between maakt documentaire vertellingen en performatieve installaties tussen beeld, tekst en geluid. Voor LAND werken Inne, Ingrid en Katharina samen met kunstenaars uit Detroit: de dichteres Marsha Music en de muzikant en activist Bryce Detroit. Marsha en Bryce buigen zich samen met hen over vragen over nationale identiteit, migratie in een superdiverse wereld, en de vrijheid om je nationale symbolen weer toe te eigenen.

LAND verenigt verhalen en rituelen, perspectieven en geschiedenissen in een multimediale documentaire voorstelling.