Chiara Organtini – Topos 2: How to be together

Omschrijving

Voor Topos 2: HOW TO BE TOGETHER? nodigt wpZimmer Chiara Organtini uit om een residentie- en publiekprogramma samen te stellen. Het publieke programma zal vorm krijgen in samenwerking met uitgenodigde lokale en internationale kunstenaars en bewoners uit de directe omgeving van wpZimmer. Chiara Organtini is een curator die in haar praktijk complexe, meervoudige contexten eigen aan de openbare ruimte onderzoekt. Ze benadert de openbare ruimte zowel als een ruimte voor presentatie en als een medium voor artistieke productie. De openbare ruimte is van nature een plek van onderhandeling, een podium waar groepen elkaar ontmoeten, samenwerken en/of botsen.

Organtini nodigt de volgende kunstenaars uit: Noha Ramadan, Eszter Nemethi, Oracle, Katinka De Jonge, LiliM. Rampre, Julia Rubies en de Antwerpse beeldend kunstenaars Adrien Tirtiaux en Philippe van Wolputte. Zo slaat Topos 2 ook een brug naar de Antwerpse beeldende kunstscène. Ze worden uitgenodigd om collectief te reageren op de vraag: Hoe kunnen we samen zijn? Hen wordt gevraagd deze vraag te verrijken met hun eigen antwoorden in een open en collaboratief proces. Samen onderzoeken ze hoe architectuur intervenieert in de openbare ruimte en zo nieuwe houdingen en relaties kan genereren. De praktijk van het ruimte-ontwerp en bouwen, onthult alternatieven en bevordert de conceptie van een omgevingen, waardoor nieuwe verhalen en stemmen die vaak niet gehoord worden toegang krijgen tot het officiële discours en ruimtes waar ze plaatsvinden.

Topos 2: HOW TO BE TOGETHER? is verdeeld in twee fasen. Fase 1 is gewijd aan collectief onderzoek en ontwikkeling, waarbij verschillende praktijken en expertise zullen worden uitgewisseld (27/09-10/10/2021). In Fase 2 wordt een responsieve site-specifieke interventie in de publiek ruimte gebouwd en vindt een publieke interventie en slotevenement plaats in de publieke ruimte in de buurt van wpZimmer (11/10-17/10/2021). Het collectieve proces en het bouwproces in de buurt zal gedocumenteerd worden in een zine/stripboek.