Rimah Jabr

Biografie

Rimah Jabr schrijft gedichten en kortverhalen sinds ze afstudeerde aan de An-Aaiah Universiteit in 2002. Tijdens haar opleiding schreef en regisseerde Jabr verscheidene opmerkelijke toneelstukken. Waaronder Two Ladybugs en The Prisoner. Remah Jabr werk als artist in residence bij Nomadisch kunstencentrum Moussem aan de ontwikkeling van haar nieuwe voorstelling.

De inspiratie voor haar artistieke werk komt bij Rimah Jabr uit het dagelijks leven, de situatie en omgeving waarin zij lange tijd opgroeide en leefde. Een situatie gedomineerd door frustraties als gevolg van conflict en bezetting. Ze observeert concrete gebeurtenissen op een scherpe en slimme manier tot ver onder de oppervlakte. Door de vertaling van deze onderwerpen in theater geeft ze vorm aan menselijk drama, dat een diepere, meer universele laag raakt. In haar stukken verweeft ze verschillende werkelijkheden en situationele lagen. Haar schrijfstijl is surrealistisch, met humor als wapen en zeer helder.

Door haar opleiding aan het Ritcs en de vele samenwerkingen met een vooruitstrevende nieuwe generatie Vlaamse makers, maakt Rimah Jabr een unieke combinatie tussen haar eigen culturele achtergrond en ervaringen in Palestina en het hedendaags Vlaams theater waar ze nu al enkele jaren met beide voeten in staat.

Meer info

Rimah Jabr

Foto: Julie Verlinden

In residentie Broken Shapes

“His Burial was a mess though; all these ceremonies just kill me. My mother is in a big room, tens of beds and mattresses. Sad faces, open mouths, eyes staring at the sealing and their fuzzy hair grows from their heads like a tree, big knots of hair filling the room. Who are these women?”

In Broken Shapes ontdekt een jonge vrouw die decennialang in een stad woont, op de dag van de begrafenis van haar vader, zijn bouwkundige tekeningen. Overmand door verdriet raakt ze geobsedeerd door deze tekeningen. Ze valt langzaam in de droomwerelden en denkbeeldige plaatsen die haar vader heeft gecreëerd.

Broken Shapes is een theaterstuk dat hoofdzakelijk een samensmelting is tussen een monoloog van één actrice en een visueel werk dat deze monoloog beantwoordt, aanvult en soms scheurt. Het is een hybride theatrale ervaring die zal worden opgebouwd uit visuele installaties, video’s en live-optredens. Het onderzoekt de ruimte en hoezeer onze omgeving ons creatief denken beïnvloedt en hoe deze relatie kan worden geërfd. Hoe beïnvloedt de omgeving waarin onze voorouders leefden, in de buurt van een wijd open veld, in een gevangenis, bij de oceaan, onze acties en manifesteert ze zich in onze dromen?

Broken Shapes is een samenwerking tussen twee kunstenaars in residentie in Moussem; Remah Jabr, een theatermaker gevestigd in Toronto en Dareen Abbas, een beeldend kunstenaar gevestigd in Brussel. De twee kunstenaars begonnen met een brede lens die onderzoek deed naar de onbedoelde relatie tussen fysieke ruimte en de invloed ervan op onze geest.

project details