Meryem Bayram

Biografie

Meryem Bayram woont en werkt in Antwerpen, België. Aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten te Antwerpen studeerde ze af als beeldhouwer en volgde daarna scenografie aan POPOK in Antwerpen. Sinds 2006 is ze artistiek medewerker beeldende kunst van Platform 0090.

In het werk van Meryem Bayram is de centrale drijfveer een zich ontwikkelende relatie tussen enerzijds menselijk gedrag en anderzijds een geconstrueerde ruimtelijke omgeving.

Met basismateriaal zoals hout, karton en elastiek, creeërt ze installaties die de contouren van een fysieke ruimte traceren en hervormen, en in éénzelfde gebaar lichamen uitdaagt om zich die ruimte toe te eigenen en te transformeren.

Door het laten ontstaan van specifieke ontmoetingen tussen lichaam en materiaal, legt ze spanningen bloot tussen het zichtbare en het onzichtbare, het gecomponeerde en geïmproviseerde, en profileert ze verbindingspunten door voortdurend opnieuw nieuwe obstakels uit te vinden.

In residentie EPONYMOUS OBJECT SEQUENCES

Voor The Image Generator ontleedt Bayram onderdelen van gebruiksvoorwerpen die ze heeft gevonden tijdens wandelingen in verschillende steden en landschappen in Europa.

Op zoek naar gemeenschappelijke archetypes assembleert zij ze in een dialoog met elkaar en de specifieke ruimte. Ze abstraheert ze van hun functioneel gebruik en genereert nieuwe affiniteiten en mogelijke geschiedenissen en genealogieën.

Uit deze gelijktijdige ervaring van het bekende en het onbekende ontstaat een nieuwe taal, net wanneer we dachten dat we alles hadden gezien.

project details