dOFt

Biografie

dOFt creëert vanuit artistiek onderzoek verrassende, uitdagende en impactvolle danstheater-voorstellingen voor een jong publiek. We staan bekend voor onze strakke uitvoering, poëtische beelden en acrobatische, gedetailleerde bewegingstaal. Centraal in ons werk staat de dialoog tussen beweging, tekst, muziek en scenografie en de originele vertelkracht die uit deze interactie voortkomt. Onze choreografische theatertaal is eigentijds, zorgvuldig en mathematisch van vorm, maar geplaatst in een context met voor iedereen herkenbare elementen. We weten hierdoor ons jonge publiek een entree te verschaffen om ons werk associatief en persoonlijk te ervaren. Door onze speelse kijk en continue aandacht voor maatschappelijke thema’s worden onze producties ervaren als een frisse wind in het (jeugd)theatercircuit.

In residentie FOON

“Kan ik u verbinden?”. Meer dan 50 jaar geleden verbonden telefonistes aan kruissnelheid bellers met elkaar. Via een ingewikkeld systeem van kabels kwamen krakende gesprekken tot stand. Volgens de strenge telefoonetiquette mochten de schakeldames zelf niet lachen noch praten met elkaar. Het was zelfs verboden om te fluisteren en ze mochten al zeker niet meeluisteren met de telefoongesprekken. Terwijl ze de wereld met elkaar in contact brachten, was onderlinge communicatie ten strengste verboden. Deze spannende frictie vormt het uitgangspunt voor de nieuwe dOFt-voorstelling FOON.

In FOON volgen we drie telefonistes aan het schakelbord: kanaal in en uit, meer, sneller, zonder stop, nooit genoeg. De gejaagdheid van de binnenlopende telefoontjes creëert een nerveuze en ongeduldige sfeer. De telefonistes leven in een fabrieksmatige wereld waarin ze telkens dezelfde handelingen herhalen. Hoe meer ze anderen connecteren, hoe meer ze zichzelf verliezen… De (menselijke) machines raken oververhit en alles valt stil. Zij, die altijd mensen met elkaar verbinden, worden hierdoor gedwongen om voor de eerste keer connectie te maken met elkaar. De vrees voor stilte maakt plaats voor de kracht van verbinding.

FOON is een dynamische, verrassende en speelse danstheatervoorstelling waar tekst, beweging, muziek, acrobatie en installatiewerk samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke & theatermaker Jonas Vermeulen creëren samen met drie fysieke spelers een poëtische en visuele beleving voor iedereen vanaf 6 jaar over de (r)evolutie van ik-zij naar wij. Durven we nog plaats te maken voor elkaar in een leven vol chaos?

project details