David Bergé

Biografie

David Bergé geeft in zijn werk een persoonlijk kader aan de conditie van de hedendaagse stedelijke ruimte. Zijn praktijk neemt daarbij de vorm aan van installatie, publicatie en performance, maar meeste bekendheid kregen tot nu toe zijn silent Walk Pieces, waarin hij met een groep mensen zwijgend een specifieke route door zowel de stedelijke als private ruimtes aflegt. Het werk bestaat uit de immersieve ervaring die de leden van de groep op dat moment ondergaan – met tactiele en auditieve aspecten – en de ‘beelden’ die zich hierdoor vastzetten.

Zijn werk werd door heel wat internationale kunstencentra opgepikt, zoals Extra City Kunsthal in Antwerpen (2018, 2016, 2015); Archiv der Avantgarden in Staatliche Kunstsammlungen Dresden (2018), Kulturni Centar Beograda (Belgrado, 2013), Contemporary Art Centre in Vilnius (2015); kunstencentrum STUK (2017, 2013); NETWERK Centrum voor Hedendaagse kunst in Aalst (2015, 2012, 2009); Maison Particulière in Brussel (2014); Gati New Delhi (2011), Kunsthaus Muerz, Muerzzuschlag, Oostenrijk (2012); SALT, Istanboel (2011); TanzQuartier in Wenen (2010) en PRISMA Mexico-City (2009).

Tijdens de eerste lockdown, richtte hij de uitgeverij kyklàda.press in Athene op, daarnaast publiceerde hij boeken met oa MER. Paper Kunsthalle (2015), Jap Sam Books (2020) en anderen.

Hij werd uitgenodigd voor kunstenaars residenties, ondermeer door Cape Cod Modern House Trust in Wellfleet, VSA; Beta-Local Art Center in San Juan, Puerto Rico; geoAIR in Tbilisi, Haus der Kulturen der Welt in Berlijn (curator André Lepecki) en Saari residency van de Kone Foundation in Finland.

Bergé maakte set designs in de vorm van projecties voor kunstenaars Trajal Harrell en Marc Vanrunxt, waarvan de resultaten te zien waren in het Kaaitheater, Brussel (2009), MoMA, New York (2013) en The Barbican, London (2017).

Bergé gaf les en workshops aan onderandere Srishti school of art, design and technology in Bangalore (IN); Beckett University in Leeds (VK), Universiteit Gent; UdK, University of the Arts in Berlin; LUCA school of the Arts, Brussel.

David Bergé woont en werkt in Athene and Brussel en heeft een MA van het Dutch Art Institute in Arnhem (2017) en een MFA van LUCA school of the Arts in Brussel (2005).

In residentie Time Based Editions – Borderline Visible

Borderline Visible begint als een reis van Lausanne naar Izmir in 2022 door twee bevriende kunstenaars, van wie er één halverwege gezondheidsproblemen krijgt en moet stoppen. Terwijl de ander verder reist richting Turkije, plotseling alleen, groeit de vertelling uit tot een ontroerende en verontrustende psychogeografie die wisselt tussen ‘wij’ en ‘ik’, heden en verleden, en waarde en betekenis samenvoegt uit de zeer menselijke ruïnes van aspiratie, geschiedenis en taal.

Ant Hamptons voorzichtige, soms wonderbaarlijke proces van herverbinding licht geleidelijk een constellatie op: stemmen en aardbevingen, de Sefardische diaspora, toerisme en gedwongen verplaatsing, instortingen en dementie, het einde van het Ottomaanse Rijk, gierzwaluwen en zwaluwen, Eliot’s ‘The Waste Land’ en een dringend inzicht in verborgen wreedheden aan de rand van Europa die vanuit het centrum worden gefinancierd.

Borderline Visible (2023) is de eerste uitgave in de serie Time Based Editions.

Time Based Editions is een imprint van PHOTOGRAPHIC EXPANDED PUBLISHING ATHENS.

 

project details