Bart Lodewijks

Biografie

Sinds 2001 maakt Bart Lodewijks grootschalige, lineaire krijttekeningen in publieke en private ruimtes. De tekeningen zijn te vinden op gevels van gebouwen, in ziekenhuizen en kantoren, maar ook in particuliere woningen en de omliggende straten. Zijn uitgesproken abstracte tekeningen spelen in op de maatschappelijke context waarin ze zijn gemaakt.

In zijn langlopende projecten documenteert de kunstenaar het proces in schrift, fotografie en film. Beelden en teksten komen samen in boeken, gemaakt in samenwerking met kunstuitgeverij ROMA publicaties; een essay werd gepubliceerd in de essayreeks van het Mondriaan Fonds. Filmdocumenten zijn gemaakt in samenwerking met filmmaker Griet Teck. Recentelijk heeft Lodewijks deze verschillende media ook verwerkt in theatervoorstellingen, in samenwerking met Griet Teck en Tom Van Imschoot als dramaturg.

De Nederlandse Rijksbouwmeester en de Vlaamse steden Ronse, Genk, Gent en Brussel hebben langlopende projecten in opdracht gegeven. Emergent galerie (Veurne, België) gaf opdracht voor tekeningen in particuliere woningen. Lodewijks werkte samen met S.M.A.K. – Gent (TRACK 2012, Kathmandu Triennnale 2016), Capacete – Rio de Janeiro (2010, 2013), The Model Sligo – Ierland (2013-2016), Whitechapel Gallery – Londen (2014-2015), BOZAR – Brussel (2016), MMCA Seoul (2016), Calcutta Art & Research Foundation India (2018), KAAP Brugge, België (2019-2021), OCMW Merelbeke, België (2020), Noordereiland Rotterdam, Murals Inc, NL (2020-21), Kinderdagverblijf Bambino/Vlaamse gemeenschap, België (2021), Kunstfestival Watou, België (2021)

In residentie Krijttekeningen

Bart Lodewijks maakt grootschalige, lineaire krijttekeningen in de openbare en private ruimte. De tekeningen zijn te vinden op gevels van gebouwen, in ziekenhuizen en kantoren, maar ook in particuliere woningen en de omliggende straten. Zijn uitgesproken abstracte tekeningen reageren op de sociale context waarin ze zijn gemaakt.

In het geval van een langlopend project documenteert de kunstenaar het proces in schrift, fotografie en film. Beelden en teksten komen samen in boeken, gemaakt in samenwerking met kunstuitgeverij ROMA publications; een essay werd gepubliceerd in de essayreeks van het Mondriaan Fonds. Filmdocumenten worden gemaakt in samenwerking met filmmaker Griet Teck. Sinds 2019 zijn er regelmatig samenwerkingen met fotograaf Jan Kempenaers.

project details