Anna&Goda

Biografie

Anna&Goda is een Brussels/Amsterdams dans-performance en beeldende kunst duo-collectief dat een brug wil slaan tussen hun hedendaagse dans- en theaterachtergrond om een transdisciplinaire benadering van performances en live installaties te ontwikkelen. Deze samenwerking, gecreëerd door Annabel Reid en Goda Zukauskaite, richt zich op urgente sociale problemen in verband met hedendaagse machtsstructuren door middel van beweging, geluid en beeld. De kracht van het duo is de gemeenschappelijke wens om te spelen, te verkennen en normatieve grenzen te doorbreken, zowel via fysiek als visueel werk.

Annabel Reid (BE) en Goda Zukauskaite (LT/NL) ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) bij de afdeling Moderne Theaterdans. Na hun afstuderen in 2018 gingen ze beiden hun eigen weg om te werken als dansers en performers voor dans- en theatergezelschappen en freelance choreografen (Florentina Holzinger, Jan Fabre, Thierry Smits, Boukje Schweigman, Liat Tamar Waysbort, Kalpana Raghuraman, en meer). Het verlangen om hun eigen artistieke identiteit als makers te creëren groeide met de tijd en de stap om in 2021 een duetcollectief te worden werd duidelijk.

Foto: Donata Kukyte

In residentie Goddesses dream when they bleed

“Goddesses dream when they bleed” is de eerste creatie die voortkomt uit de samenwerking tussen de Belgische kunstenaar Annabel Reid en de Litouwse kunstenaar Goda Žukauskaitė.

Geïnspireerd door de eeuwenoude handeling van vrouwen die kleren wassen, verkent dit project de intieme en kwetsbare relatie tussen vrouwen die hun lichaam, macht en ruimte terugwinnen. Kleren wassen, dragen en draaien tot ze een wapen worden. In een ruimte gevormd door waslijnen, witte lakens en geluidsapparatuur duiken twee lichamen in de fysieke zwaarte van huishoudelijke arbeid en onthullen ritmes, lichaams- en ruimtetransformaties.

Via deze interdisciplinaire voorstelling die choreografie, geluid en beeldende kunst combineert, nodigt “Goddesses dream when they bleed” ons uit om de niet-gecompenseerde arbeid van onze moeders, grootmoeders, de moeders van onze grootmoeders en degenen die voor hen kwamen te erkennen.

project details