The Unreliable Archives

Rona Kennedy

Description

The Unreliable Archives’ is een audio-installatie-performance over de onbetrouwbaarheid van (collectieve) herinneringen.

Een archief kan nooit betrouwbaar of volledig zijn: het is een subjectieve verzameling van fragmenten, geordend door subjectieve archivarissen binnen een specifiek tijdperk of kader. Ook onze herinneringen zijn onbetrouwbaar, subjectief en veranderen doorheen de tijd. Door een kader van onbetrouwbaarheid te gebruiken, stelt Rona Kennedy het idee van ‘objectiviteit’ in vraag en onderzoekt ze welke verhalen ontbreken of verzwegen zijn.

In verhalen over mijnbouw linkt Kennedy bijvoorbeeld ondergrondse verhalen met bovengrondse. Ze verzamelt niet alleen verhalen over migratie en mijnbouw in Zuid-Afrika, maar ook verhalen over de impact van mijnbouw op de Laplandse natuur en gemeenschappen. Verhalen over de zoektocht naar je roots en, ondanks (collectieve) trauma’s, het vinden van je thuis. Denk hierbij aan gedwongen landonteigening, het Britse internaatsysteem, of het separatistische homelands-systeem in Zuid-Afrika destijds.

De impact van deze trauma’s, op zowel mens als natuur, is niet onmiddellijk zichtbaar. De trauma’s worden over generaties heen doorgegeven en vormen letterlijk littekens in landschappen.

Het verzamelen en delen van zulke verhalen, als startpunt voor ontmoeting en uitwisseling, staat centraal in Kennedy’s artistieke praktijk.

In deze transdisciplinaire installatie nodigt Kennedy ons uit als medearchivarissen, om de tijd te nemen deze complexe materie te ‘voelen’. Welke veranderingen in perspectief wil je zelf zien? In  welke complexe relaties zit je zelf verweven?