Museum of Fear

Enkidu Khaled

Description

“Het probleem van de mensheid kan alleen worden opgelost door voortdurende angst.”
Hassan Blasim, Lijkententoonstelling

Angst is de motor van onze dagelijkse routine en gedragingen. Het is alomtegenwoordig in de media, in gesprekken, in opinies, in beleid. Politici gebruiken het om bestaande wetten aan te passen en nieuwe gestemd te krijgen. De media voeden de bestaande schrik voor de ‘Ander’. De meedogenloze uitkomst van dit mechanisme dat de menselijke angsten voedt, wordt overal zichtbaarder. In hoeverre is angst een natuurlijk mechanisme van zelfbeschermingof bepaald door onze ervaringen? Waar en wanneer verandert dit in een allesvernietigend monster?

Een collectie kortverhalen en de persoonlijke biografie van de Iraaks-Finse kunstenaar Hassan Blasim vormen het startpunt van Museum of Fear waarin theatermaker Enkidu Khaled de huidige notie van angst onderzoekt. Blasim wordt beschouwd als één van de belangrijkste hedendaagse Arabische auteurs. Ondanks hun leeftijdsverschil van 15 jaar zijn zowel Enkidu als Hassan artistiek gevormd door hun ervaring in een door oorlog verscheurd Irak en een vreedzaam, maar meer en meer verward en angstig Europa.

Enkidu Khaled omringt zich door ‘diverse’ makers. Auteur, regisseur en performer Joachim Robbrecht zet zelf projecten op vanuit zijn Sichting Showmachine en zoekt in alles een poëtisch engagement naar de wereld. Beeldend kunstenaar Stan Wannet is ook ingenieur. Zijn kunstwerken zijn een sterk staaltje artificiële intelligentie. Theatermaker Nele Verreecken verbindt fictie met realiteit.