Karakter door Coupe

Chris Snik

Description

Dit onderzoek heeft als doel een performance te ontwikkelen vanuit een geïntegreerde kostuumontwerpmethode. Waarbij een doorgedreven samenwerking tussen ontwerper en performer en waarbij het ontstaan van een idee en de uitwerking van een kostuum dialectisch interageren. Coupe blijkt hier het sleutelwoord. Kostuums met een goede pasvorm zijn niet mogelijk zonder coupe, dat de juiste accenten aan lichaamsvormen kan geven en dus een personage kan construeren.

In een steeds korter wordend repetitieproces is het vaak niet mogelijk om op een geïntegreerde manier te creëren. Binnen kostuumontwerp worden het uitdenken van een idee en het uitvoeren ervan vaak als losstaande activiteiten gezien. De samenwerkingen met de performers is miniem.

Deze kloof wil ik overbruggen tussen het (bewegende) lichaam en de expressie van de performer, enerzijds, en het concept en het maakproces van een kostuum anderzijds. Via artistieke experimenten met performers, zal in de uiteindelijke performance d.m.v. coupe van de kostuums het karakter en het lichaam van de performer gevormd worden.