STIL.finale

Lieke Benders

Description

Sinds 2017 doet Hoge Fronten, onder leiding van theatermaker Lieke Benders, onderzoek naar stilte en stilstand. De bevindingen van het STIL.project, een groeiende reeks voorstellingen, performances en installaties wordt getoond in Nederland, België en daarbuiten.

Na de themajaren STIL.de natuur (2017), STIL.zwijgen (2018) en STIL.leven (2019) hebben de producties in 2020 het thema STIL.finale. Niemand had kunnen bedenken dat tijdens dit STIL.finale jaar de wereld zelf een beetje tot stilstand zou komen. Maar het STIL.project gaat door, juist in deze tijd.

STIL.Mrkopalj

een internationale virtuele live performance

Het kleine dorpje Mrkopalj ligt in een dal in de bergen van Kroatië en bestaat uit maar een paar straten. Het dorpje leeft van het wintersporttoerisme, maar de sneeuw blijft weg en daarmee de toeristen ook. Wij nemen je mee. Als toerist. En bieden jou een andere blik op Mrkopalj, weg van de piste. Kijk rond, loop mee en luister naar de geluiden en verhalen die we hebben verzameld. Ontdek waarom Mrkopalj ‘the best place ever’ is.

STIL.Mrkopalj komt tot stand in samenwerking met de internationale coproducenten Cultura Nova en Rijeka 2020 en maakt deel uit van het internationale samenwerkingsproject Centriphery.

Bekijk hier de trailer

Bekijk hier de 360-graden video

STIL.de stad

een theatrale tour rond het Orleansplein

Op het Orleansplein staat plots een zuil met bovenin de letters STIL. Dit is de verzamelplek en het begin van een theatrale route. Vanuit hier maak je een korte wandeling rond het Orleansplein. Je bekijkt de buurt met andere ogen. En wat maakt een buurt? Je ontdekt de verhalen achter de gevels. Over kleine en grote ergernissen zoals vuilnis, lawaai en fietsen. Over hulpvaardigheid, saamhorigheid en tevredenheid. Over er altijd willen blijven wonen.

STIL.de stad is onderdeel van de proeftuin Ruimte voor Makers, waarmee de Stedelijke cultuurregio Zuid nieuwe makers in staat wil stellen nieuw publiek te bereiken op ongebruikelijke plekken. De proeftuin wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen en door de Provincie Limburg.

Bekijk hier de trailer

STIL.het strand

Op het Almeerderstrand staat een zuil met bovenin de letters STIL. Vanuit hier word je meegenomen naar een verborgen strandtent met een bijzonder verhaal, naar bedjes op het strand waar DUINers via de koptelefoon vertellen over de beruchte buurtapp, het wonen in de duinen en het nieuwe begin dat ze allemaal hebben gemaakt. De route eindigt op een heus buurtfeest dat elke avond in het teken staat van een andere bewoner. Sinds maart 2020 is Lieke Benders als artist in residence actief bij StrandLAB Almere om haar STIL.project te verdiepen en een dialoog aan te gaan met de plek en haar bewoners.

STIL.de rondleiding

een theatraal audioverhaal in de Kloosterkerk van Klooster Wittem

STIL.de rondleiding is een audioreis met het verhaal over het hier en nu van de Kloosterkerk. Het gaat over de bezieling van deze kerk. Niet over de eeuwenoude fresco’s, de reusachtige zuilen en de met bladgoud belegde beelden, maar over een aantal medewerkers en vrijwilligers van dit bedevaartsoord. Treed binnen en luister.

Het audioverhaal is te beluisteren via het scannen van een QR-code bij binnenkomst in de kerk. Daarnaast is het verhaal vanaf elke andere locatie te beluisteren via de reguliere podcast kanalen of podcast.hogefronten.nl

Luister STIL.de rondleiding hier via Soundcloud