Anne Vanoppen

Biography

Anne Vanoppen, studeerde Drama aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Met zin voor avontuur (en een liefde voor film), trok ze naar Los Angeles om zich verder bij te scholen in de Meisner techniek. Dit deed ze in Playhouse West, de school van Jeff Goldbloom. Ze pikte  ook een opleiding Comedy mee aan de Upright Citizens Brigade. Na enkele jaren heen en weer reizen, heeft ze haar voeten terug in de Belgische grond gezet. Ze werkt ze zowel voor (Belgica, Professor T en De Luizenmoeder), als achter de schermen (momenteel ontwikkelt ze een reeks getiteld “Honger”). Ondertussen begon de theaterzin weer te kriebelen, en schreef ze Orkanenjager. Een voorstelling over een koppel dat het oog van een orkaan najaagt, maar die niet helemaal liep zoals gepland. Het vooronderzoek van Orkanenjager verkocht De Studio al uit. Op 16 oktober keert ze terug naar haar geboorteplaats, en gaat de avondvullende voorstelling in Hasselt in première.

Meer info

Anne Vanoppen

Foto: Sela Shiloni

In residentie Orkanenjager

Het oog van een orkaan kan de vredigste plek op aarde lijken, maar om dat punt te bereiken moet eerst een storm getrotseerd worden. De voorstelling ‘Orkanenjager’ kwam tot stand in een wervelwind. Theatermaakster Anne Vanoppen schreef aanvankelijk een voorstelling over een koppel dat op orkanen jaagt; een man en een vrouw op zoek naar zichzelf in een proces van aantrekken en afstoten, van angst en liefde. De thematiek van de voorstelling sijpelde door in het maakproces; verschillende acteurs voor de mannelijke rol kwamen en gingen, waarna ze uiteindelijk besloot een nieuw stuk te schrijven, een monoloog dit keer.‘Orkanenjager’ is het verhaal van dat maakproces. Door rennen, vallen, opstaan en stilzitten op zoek durven gaan naar anderen, maar eigenlijk ook jezelf. Het spel verandert wanneer er een speler wegvalt. De eigen positie wordt in vraag gesteld: Als er een andere persoon nodig is om ons zichtbaar te maken, wat blijft er dan over wanneer er geen tegenspeler is? Wat wil je, wanneer er niemand kijkt? Wat houdt stand in het oog van de orkaan, wanneer de storm gaat liggen en de stilte oorverdovend lijkt?Meer dan een tafel, stoel en jassenrek heeft Vanoppen, gehuld in plastic regenjassen, niet nodig om de kijker mee te nemen in haar verhaal. Het spel op de vloer wordt afgewisseld met projecties, (live)filmbeelden en een sporadische cameo van de technieker. Elk verhaal, elke storm en elke regenjas is een onderdompeling in een wervelwind aan gedachten en beelden. Tot de rust gevangen wordt.

project details

In residentie 175°

Lezing 175° Aflevering 1

De introductie van een hippe fastfoodketen in een Vlaams dorp legt de onderliggende problemen van een lokale frituur bloot. 175° is een ‘David-versus-Goliath’ dramedy waarin een familiebedrijf er alles aan doet om hun eigen ondergang te voorkomen, en hun levenswerk niet in vlammen te zien opgaan. Het wordt een tv-reeks die gaat over opgroeien in Limburg, over het verschil tussen een platte en een lange hamburger, over je ouders niet durven vertellen dat je op vrouwen valt, over in het diepe durven springen, en over het feit dat Don Giovanni op het dorpsplein toch ook een klein beetje Italië is.

Anne Vanoppen en Jules Jordens werken aan een scenario dat ze maar al te graag op het grote publiek willen loslaten. Ze staan te popelen om inkijk te geven in hun maakproces. Luister vanaf woensdag 17 maart naar het audioverhaal van de eerste aflevering. Met Gideon Hakker, Ikram Aoulad, Anne Vanoppen, Robbert Vervloet, Sari Veroustraete, Michai Geyzen, Lauranne Paulissen, Prince K. Appiah & Laetitia Vandueren

project details