Aurélie di Marino

Biografie

Aurelie Di Marino studeerde in 2009 af aan de KULeuven als literatuurwetenschapper en in 2013 aan de theaterregieafdeling van Ritcs School of Arts. Ze werkte in het verleden reeds samen met o.a. De Warme Winkel, Milo Rau, Manu Riche, … Van 2014 tot op heden werkt Aurelie met K.A.K. (Koekelbergse Alliantie van Knutselaars) aan artistieke bezettingen van leegstand en publieke of semi-publieke ruimtes.

Meer info

detheatermaker – Aurelie di Marino

Foto: Wannes Cré

 

In residentie If there weren’t any blacks you’d have to invent them

Vijf acteurs vertalen de visie op racisme en identiteit uit de mythische jaren ‘60 naar het nu.

Aurelie Di Marino nodigde Ahilan Ratnamohan, Benjamin Op de Beeck, Nona Buhrs, Farbod Fathinejadfard en Kaat Arnaert uit om ‘If there weren’t any blacks you’d have to invent them’ op scène te brengen. Het is een filmscenario uit 1968 van de hand van Johnny Speight. Door deze schijnbaar gedateerde film te spelen, stellen ze een belangrijke paradox van de hedendaagse maatschappij in vraag: hoe kan het dat de leden van de maatschappij deelnemen aan systematisch geweld dat openlijk wordt genegeerd en verdrongen, terwijl dat leidt tot een sluimerend onderbewust persoonlijk schuldgevoel? ‘If there weren’t any blacks you’d have to invent them’ speelt met de paradox tussen het erkennen van de onrechtvaardigheid van de dominante blanke mannelijke machtsstructuren en het feit dat diezelfde machtsstructuren worden gebruikt om hun persoonlijke positie te verstevigen. Iedereen trekt zijn kostuum aan en speelt zijn rol. Maar klopt er nog een menselijk hart onder dat kostuum?

project details

In residentie Cerebriraptor

“Het is niet omdat ge ongelijk hebt met zoveel tegelijk dat ge gelijk hebt.”

Aurélie Di Marino, Benjamin Opdebeeck, Tomas Pevenage en Lotte Diependaele zijn niet psychiatrisch gediagnosticeerd. Integendeel, ze zijn normaal. Al te normaal. Maar hoe ziek is hun normaliteit?

In Cerebriraptor nemen vier theatermakers de moeilijke taak op zich om dokter te worden. Dokters en patiënten tegelijk.

Met veel humor bricoleren ze zich een weg door de gekte die we niet meer zien. Ze laten zich bijstaan door psychoanalisten en psychiaters en tasten de normen van de waanzin af. En de waanzin van die normen.

Zo maken ze Cerebriraptor: een freakshow van het alledaagse.

“Theatermakers creëren mythes om de realiteit speelbaar te maken. Hier en nu. Hier en nu is er nog één mythe die ik, als zelfverklaarde idioot, graag wil doorvertellen vanavond.En die is: Rien n’est fini. Tout recommence.” Aurélie Di Marino in de state of the youth, 2016.

Cerebriraptor is de eerste voorstelling in het labo voor jong werk dat Theater Antigone, De Grote Post, C-TAKT en detheatermaker organiseren. Daarin willen ze jonge theatermakers de tijd en de middelen geven om aan hun voorstelling te werken.

Bekijk HIER de reportage van VRT NWS.

project details