Damien Petitot

Biografie

Damien Petitot studeerde aan de ART2-school, in de IDM©-workshop onder leiding van Jean-François Octave. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar en articuleert hij zijn artistieke benadering rond vragen met betrekking tot de schermen en hun inhoud, in het bijzonder door bezit te nemen van het videomedium en omroep- of screeningapparatuur. Hij misbruikt en hackt graag technische apparaten (camera’s, smartphones, computers, monitoren, enz.) en speelt met zijn eigen gegevens (e-mailarchieven, foto’s, video’s, enz.). Zo creëert hij installaties waarin technologie het intieme recycleert, performances waarin fout en willekeur moeten worden beschouwd als generatoren van fictie en visuele ervaringen.

“Met zijn performance DATA.me voert Damien Petitot een experiment uit dat erotiek en afstand, code en tekst, data en wanorde, representatie en achteruitgang doorkruist, in de context van de nieuwe intimiteit die we delen met computers.” Madeleine Aktypi, 2013

Naast deze persoonlijke praktijk werkt hij als videoperformer ook samen met verschillende artiesten die werkzaam zijn op het gebied van theater, muziek of performance, zoals Lucille Calmel, Mathias Varenne, Gaëtan Rusquet, Daniel Linehan of Stéphane Kozik.

Damien Petitot exposeerde of trad op in tal van podia en festivals: Beursschouwburg, CC Jacques Franck, Propulse, La Balsamine, Les Tanneurs, l’L, XS /Théâtre National, Cinéma Nova, Botanique, Recyclart, Maison Folie /Mons2015 /Laboréales, VIA , City Sonics, Rockerill, Palais des Beaux-Arts de Charleroi, Dour Festival, Budakunstcentrum, Les Transardentes, Emulation, TAKT, De Singel (BEL), Nordik Impakt, L’Hybride, Jerk-Off, Divan du monde, Ateliers de Paris CDCN (FRA), Grand Théâtre (LUX), Pépinières Européennes (HUN), Gasteig (GER), Hall of Fame (NLD), Puertas de Castilla (ESP), ImpulsTanz (AUT), Usine C (CAN), Matucana 100 ( CHL).

Meer info

Damien Petitot

In residentie In-depth

In-depth is performance en installatie, geactiveerd door twee performers, die de relatie tussen het lichaam, het scherm en hun meervoudige aanwezigheid in het spel brengen. Dit project, ontwikkeld door de twee kunstenaars Damien Petitot en Gaëtan Rusquet, stelt de vraag wat er fysiek van ons overblijft als we ons presenteren via communicatienetwerken, datastromen en technologische hulpmiddelen, in een verlangen om anderen te bereiken, aan te raken of door anderen aangeraakt te worden. De ruimte waarin de performance plaatsvindt, is gemaakt door Stefan Kartchev en het sounddesign door Yann Leguay.

project details