Cécile Bally

Biografie

Cécile Bally gebruikt doe-het-zelfmagie, absurde humor en maximalistische scenografie om dromen en nachtmerries op te wekken en de rol van vertelling in performances te onderzoeken. Mijn performances zijn geworteld in de genres sciencefiction en magisch realisme, waarmee ik onderzoek hoe specifieke entiteiten (bijvoorbeeld vampiers, supermarkten en buitenwijken) aanleiding geven tot utopische en dystopische visioenen.

Cécile studeerde in 2016 af in Dans en Choreografie aan de Universität der Künste Berlin (HZT – UDK) en behaalde een masterdiploma Economie aan de École Normale Supérieure en de Pantheon Sorbonne Universiteit (2013). Haar eerste solo, An Organisational Study, That’s My Work (2014), baseerde ze op haar masterscriptie in Decision Theory, waarin ze onderzocht hoe ideeën ontstaan ​​en zich ontwikkelen tijdens dansrepetitieprocessen. Van 2016 tot 2018 creëerde Cécile een reeks werken die zich richten op monsterlijkheid en rationaliteit in de moderne tijd (The price is Right, Aktion en The Sleep of Reason).

Beginnend met The End of the Road (2019) creëerde ze een nieuwe reeks performances rond de constructie van collectieve toekomsten in relatie tot stedelijke ruimte en ecologische ineenstorting. Ze signeerde samen met Emma Tricard The Flood (2021) en samen met Cathy Walsh über überüberübermorgen (2022), een kindervoorstelling verankerd in de solarpunk-futuriteit.

Cécile doet momenteel onderzoek voor een nieuw werk dat zich richt op hoe videogames ons in staat stellen het begrip gemeenschappen en de regels, bugs en grenzen van de wereld die we ervaren te heroverwegen.

In residentie Glitchless

Glitchless is een performance die onderzoekt wat er gebeurt wanneer er geen hoofdpersonage is. Geïnspireerd door de logica en esthetiek van videogames, richt het stuk zich op Non-Player Characters (NPC’s) – personages die ontworpen zijn om de heldenreis te ondersteunen, vaak over het hoofd gezien en zonder eigen handelingsvrijheid. Wat voor soort wereld ontstaat er wanneer performers uitsluitend deze achtergrondrollen belichamen?

Glitchless nodigt ons uit om opnieuw na te denken over wat we als centraal of marginaal beschouwen. Het toont hoe dezelfde situatie van betekenis kan veranderen, afhankelijk van perspectief en rol. De performance combineert live actie met videoprojectie, en maakt gebruik van zowel live gespeelde games als speciaal voor het werk gecreëerde opnames. Er wordt gespeeld met perspectief, verdubbeling en visuele gelaagdheid, wat leidt tot momenten van vervorming en narratieve verschuiving. De performers interageren met en manipuleren hun geprojecteerde omgeving, waardoor opzettelijke “glitches” ontstaan die de grens tussen hoofd- en bijrollen bevragen.

Glitchless bouwt ook voort op een vier maanden durend workshoptraject met tienermeisjes. Tijdens deze sessies ontwikkelden ze hun eigen games en personages – ze bedachten alternatieve verhalen en werelden die hun verlangens, humor en frustraties over de bestaande gamecultuur weerspiegelen. Hun ideeën vormden een directe inspiratiebron voor de thema’s, personages en visuele taal van de voorstelling.

Door de spotlights te richten op de figuren die zich meestal aan de randen van onze waarneming bevinden, stelt Glitchless vragen over hoe betekenis wordt toegekend, wie er mag handelen, en hoe ogenschijnlijk passieve personages hun narratieve macht kunnen heroveren.

project details