Tumbleweed

Biografie

Tumbleweed is een samenwerking tussen de Zwitserse choreograaf en danseres Angela Rabaglio en de Franse choreograaf/danser en muzikant Micaël Florentz. Beiden werden op verschillende manieren op het gebied van choreografie gebracht en vullen elkaar aan met hun respectievelijke achtergronden. Het duet The Gyre is hun eerste productie, die ze in november 2018 in première gingen. Het definieert al uitgebreid de interesses en ambities van de choreografen: ze ontwikkelen een bewegingstaal geïnspireerd door hun reizen, door wetenschap, natuur en filosofie. In 2020 zijn ze gestart met twee nieuwe projecten; A Very Eye (groepsstuk – Première oktober 2022) en Dehors est blanc (choreografische installatie – Première 2023).

Angela Rabaglio (Zwitserland) – Choreograaf / Danser

Angela is een freelance danser, choreograaf en docent woonachtig in Brussel, geboren in Zürich (CH). Ze heeft haar opleiding tot danseres aan de AHK in Amsterdam (de Theaterschool; MTD) opgegeven en behaalde in 2013 haar Bachelor diploma hedendaagse dans. Daarna creëerde ze haar eerste Solo wind-up birds en polaroids, waarmee ze op verschillende festivals in Europa optrad. Ze ontving voor haar werk de Aanmoedigingsprijs op het Barnes Crossing Solo Duo Festival in Keulen en de Publieksprijs in Boedapest op het SzoloDuo Festival.

Als performer danst Angela al vier jaar bij Company Alias ​​in Genève (Guilherme Botelho) en meer recentelijk bij Prototype Status (Jasmine Morand, CH). Ze maakt ook deel uit van verschillende artistieke creaties van de Cie Ici’Bas (CH), als danseres en/of choreograaf.

Dankzij verschillende invloeden in dans en andere bronnen van bewegingsinspiratie (vechtsporten, klimmen, yoga, dabké) ontwikkelt ze voortdurend haar persoonlijke fysieke beoefening, door oude en nieuwe tradities te laten samensmelten.

Angela geeft ook workshops en lessen aan (semi-)professionele dansers, circusstudenten, kinderen en amateurs.

Micaël Florentz (Frankrijk) – Choreograaf / Danser

Micaël is een freelance kunstenaar woonachtig in Brussel, geboren in Besançon (FR). Hij komt oorspronkelijk uit een muzikale achtergrond en heeft zich de laatste jaren als soloartiest onder verschillende pseudoniemen toegelegd op het componeren van muziek. In 2021 maakte hij samen met Charène Hamroun een eerste videoclip voor zijn muziek PASHMAM. Hij werkte ook samen met de electronica-artiest Judith Juillerat (FR).

In 2014 ontmoette Micaël de Zwitserse choreografe en danseres Angela Rabaglio, die hem spontaan kennis liet maken met het universum van de dans. Samen creëerden ze hun eerste stuk The Gyre en richtten ze hun bedrijf Tumbleweed op, wat het begin markeerde van een diepgaand fysiek onderzoek. Micaël heeft zich als danser en choreograaf gevormd door autonome trainingen, het volgen van lessen, workshops en door de activiteiten van Tumbleweed. Dezelfde nieuwsgierigheid die hij aan de dag legt voor allerlei geluidscreaties, brengt hij mee in zijn choreografisch onderzoek, samen met een gedegen kennis van compositie.

Naast zijn persoonlijke werk werkt Micaël ook als performer voor choreograaf en danseres Géraldine Chollet (CH).

In residentie Dehors est Blanc

Een mens is een verzameling krachten in constante (on)balans; een poging om weerstand te bieden in de organisatie van de materie. Het is een van de vele gezichten die vakkundig door de natuur zijn gesleuteld, onbeduidend maar gedurfd, wiens overleving grotendeels afhangt van het vermogen om zichzelf te herpositioneren.

In resonantie met hun eerste creatie The Gyre, is dit nieuwe werk van Micaël Florentz en Angela Rabaglio een manier om nieuwe mogelijkheden te openen en beweging op een heel andere manier te vatten. Door een specifieke rigging-techniek, expliciet uitgevonden voor dit onderzoek, bevindt het lichaam zich in een zeer fragiel en vergankelijk evenwicht. Tumbleweed stelt een choreografisch drieluik voor in suspensie; drie dansers ontvouwen zich geleidelijk in de lucht en herinneren eraan dat in het enorme ensemble van onze realiteit in actie, beweging ongrijpbaar blijft. Een poging van een hedendaagse mens, die vandaag meer dan ooit de determinanten van zijn evenwicht en zijn territorium in twijfel trekt.

Dehors est blanc is een verwijzing naar een atmosferisch optisch fenomeen genaamd “le blanc dehors” of “whiteout” dat plaatsvindt in extreme weersomstandigheden. Alles lijkt gehuld in een karakterloze witte gloed en de waarnemer kan de horizon niet meer van zijn omgeving onderscheiden en verliest zijn gevoel voor diepte en oriëntatie.

project details