Collectif Malunés

Biografie

Collectif Malunés is een hedendaagse circuscompagnie, in 2009 met veel passie en energie opgericht door 3 Vlamingen en 1 Française.

Ze doen dit tijdens hun studies aan de circushogeschool van Tilburg (ACAPA), op zoek naar speelervaring op straat en op scene.

De eerste voorstelling Sens Dessus Dessous begint in 2010 te toeren in Vlaanderen en Naderland. In winnen ze de publieksprijs én de prijs van de jury op het internationaal straattheaterfestival MiramirO (Gent).
Vanaf 2012 steken ze de grenzen over naar Spanje en eens de leden zijn afgestudeerd kan de toernee volop beginnen.

Collectif Malunés gaat de samenwerking aan met spreidingsbureau Frans Brood Productions en onmiddellijk staat er een veelvoud aan data in de agenda. “Sens Dessus Dessous” wordt gespeeld in Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Letland, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Ierland, Hongarije, Venezuela, …

Na vijf jaar optreden in Europa en zelfs een korte passage in Zuid-Amerika, is het tijd voor een nieuwe creatie. Deze keer mikt Collectif Malunés niet op de straat maar wordt het ambitieuze plan opgevat een eigen circustent aan te schaffen. De bigtop wordt op maat en naar wens gemaakt, bordeaux zoals het ouderwetse caravannetje waarmee het ooit allemaal begon.

De familie Malunés breidt uit en bestaat nu uit volgende leden; Simon Bruyninckx, Juliette Correa, Lola Devaut-Sierra, Luke Horley, Arne Sabbe, Gabriel Larés, Nickolas Vancorven, Arjan Hendrickx,  Alex et Laetitia Chrome, Melinda Mouslim, Emma Auzanneau, Dominique Bettenfeld, Claude Couffin, Floriane Soyer, Charlotte Peyskens, Charlotte Duchamp, Micheline Bruyninckx.

Als antwoord op een steeds meer geïndividualiseerde samenleving streeft Collectif Malunés bewust een collectieve visie na. Ze dromen van het utopische samengaan van werk en leven, experimenteren en spelen met een solidaire state of mind, tussen compagnieën, artiesten én publiek.

In hun werk onderzoeken ze het vallen van de acrobaten, mislukkingen en beveiliging. De kracht van het collectief ligt in de noodzaak van de solidariteit en de noodzaak om in groep te werken. De kunst van het creëren als groep ligt verborgen in het delen van ervaring, het nemen van risico’s en bovenal oprechtheid op zowel fysiek als mentaal vlak.

Als en nomadisch circus zijn tent opstelt, verandert dit de dynamiek van een plek. Iedereen is welkom, ongeacht sociale klasse of herkomst. De tent is een nieuw en magisch universum in de alledaagse realiteit.

Meer info

Collectif Malunés

Foto: Michiel Devijver

In residentie BITBYBIT

BITBYBIT combineert een klassieke circustechniek (Jaws of Steel) met een beeldrijk verhaal over twee onafscheidelijke broers (Simon en Vincent Bruyninckx van Collectif Malunés). Tijdens het even sensitieve als spectaculaire kijkstuk doorlopen zij samen alle aggregatietoestanden van hun relatie: van tweestrijd en lichtvoetig spel over voorzichtige toenadering tot blind vertrouwen en totale overgave aan elkaar.

Tussen hun stalen kaken klemmen zij elk het uiteinde van een touw, dat hen als een navelstreng met elkaar verbonden houdt. Dat beeld is tegelijk het startpunt voor een grensverleggend vormonderzoek en voor een tactiele terreinverkenning vanwaar hun eigen ik ophoudt en dat van de ander begint.

De hyperfysieke regie (Kasper Vandenberghe van MOVEDBYMATTER) en zinderende soundtrack (Dijf Sanders) maken BITBYBIT tot een rituele ervaring, tot een evenwichtsoefening tussen vallen en veerkracht tonen, dankzij een verbondenheid die zo intens en onvoorwaardelijk is dat ze de beperkingen van onze anderhalvemetermaatschappij kan overstijgen.

project details