Slide

Evelien Cammaert

Omschrijving

Een ruimtelijke performance- setting waarin kaders, schaduwen, beelden, vlakken, lichtbronnen en bewegende objecten in dialoog gaan met elkaar en met de toeschouwer. Terwijl scenes in beweging worden gebracht  door de performer, wordt een duister landschap zichtbaar.

In de eerste fase van het creatieproces begon Evelien Cammaert met het fotograferen op 35mm dia film. Een medium dat tegelijk direct en mysterieus is. Een dia, dat letterlijk “direct, rechtdoor, zonder omwegen betekent”, levert een transparant beeld op dat meteen zichtbaar wordt, simpelweg door er licht doorheen te schijnen. Anderzijds heeft het beeld, van het moment van opname totdat het geprojecteerd wordt door een diaprojector, een mysterieuze weg afgelegd. Op een dia film, ook wel omkeerfilm genoemd, wordt eigenlijk eerst een negatief beeld vastgelegd en ontwikkeld in de donkere kamer. In plaats van de negatief ontwikkelde delen te fixeren, worden ze weer weggehaald en opnieuw ‘belicht’ waardoor ze na een tweede ontwikkeling omgekeerd zijn tot een positief beeld. Het resultaat verschilt van labo tot labo, van lichtbron tot lichtbron en van het vlak en kader waarop of waardoor het beeld geprojecteerd wordt. Het mysterie van fotografische beelden en de invloed van sfeer, van tijdsgebonden en ruimtelijke omstandigheden op onze waarneming, is het onderzoeksgebied van dit werk. De grens tussen concreet en abstract wordt vertroebeld door het duister. Je begeeft je in een universum van steeds veranderende, schilderachtige beelden, dia projectoren,  scenes, vlakken, licht –en schaduwvlekken, vervormingen, dimensies en perspectieven. Kunnen we de schemerige en onzekere realiteiten leren kennen en waarderen door ons anders te verhouden tot tijd en licht?

Het publiek wordt gedurende de voorstelling traag meegezogen in het kijken en manipuleren van beelden. Teksten roepen associaties op met “thuis” en het peilen naar beelden die het geheigen schragen – vertrouwd en o zo vreemd.