Yentl De Werdt

Biografie

Yentl van Werdt studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en in 2006 van de hedendaagse dansschool P.A.R.T.S. onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Ze danste voor Anurekha Ghosh & Co in het Verenigd Koninkrijk, Rosa Mei/Co 13 in België/China, SiWic-Ensemble Zurich, Randi De Vlieghe (fABULEUS), Bassim Altayeb in Antwerpen, Birdwatching 4×4 door Benjamin Vandewalle en Akram Khan voor de openingsceremonie van de de Olympische Spelen in Londen. Ze choreografeerde: ‘En waar gaan we heen? We zullen ‘samen met de Ionah Trio Europalia India’ set Dagbreek ‘met Judith Clijsters’ Svarta Rosor’ met operazangeres Miek

Antwerp festival’ Kids’ met slechthorende jongeren uit België en Touring momenteel Teen Taal ‘met tablaplayer Sattar Khan (Sidi Larbi / Babel). Op dit moment maakt ze de prestaties met jongeren georganiseerd en ondersteund door Platform K Battery en haar eigen ngo AYU vzw. Onder andere dingen, Sli Kids Ki, met kinderen uit de sloppenwijken in India. Haar kortfilm Wat als ..? Bijzondere won de Eye / Wereld Outlook Prize uit idill en een speciale award op MEET Film Festival. Ze geeft dansworkshops voor Rosas Dancing Kids to Veerman, MUS-E, Danspunt CANON Cultuurcel, Mooss, Platform K, Lasso en internationaal op de Summer Intensive in Georgië, Terence Lewis Academy Twins Dance Art Studio, Danceworkx, India Brooklyn Delhi Dance Academy & Play practice Residency in Bangalore.

Meer info

vzw AYU

Foto: C-mine cultuurcentrum

In residentie Mr. Singh

De Sikhs onderscheiden zich door hun imposante tulbanden, lange baarden en gekleurde gewaden. Vooral de stad Sint-Truiden is bekend om zijn grote gemeenschap. Met respect voor hun eigenheid gaat choreografe Yentl de Werdt op zoek naar de traditionele opvattingen over hun rol in de samenleving. Mister Singh beweegt tussen traditie en toekomst, een zoektocht naar menselijkheid en eigenheid. De spelers, jonge en oude mannen van de Sikh gemeenschap, tonen een originele voorstelling vanuit perspectieven van gender en generatie.

project details

In residentie OEMM أم

Voel je ook die trilling als je het woord OEMM uitspreekt?

OEMM is een oerklank. Wanneer je OEMM uitspreekt in het bijzijn van iemand die Arabisch spreekt, dan zal hij/zij je kunnen vertellen dat het woord ‘moeder’ betekent. Elke vrouw is ook moeder en elke moeder is vrouw. Je hoeft geen kind op de wereld te brengen voor het scheppen van nieuw leven. Het moeder zijn, de passie voor beweging en het belang van samenwerking tussen vrouwen brengt 10 individuen bij elkaar.

Zonder enige danservaring gingen deze vrouwen aan de slag met alledaagse en zeer herkenbare bewegingen. Ze gingen in gesprek over het ‘moeder zijn’ en los van de dagelijkse ditjes en datjes kwamen ze in beweging. In dialoog met de sierlijke klanken van een harp en zonder twijfel het meest vrouwelijke instrument ontstaat er een poëtisch spel van beweging. Soms héél herkenbaar, soms héél abstract.

Laat deze dames je mee in vervoering brengen met een dansvoorstelling over zachtheid en verbinden, over zorgen en kracht.

project details

In residentie As I walk with beauty

In dit project verbinden de Limburgse choreografe Yentl de Werdt en componist Martijn Vanbuel lichaam, geluid en natuur. De makers brengen de Limburgse natuur in kaart en zetten ieder landschapselement om in een artistieke module die muziek en choreografie verbindt. Uit ieder natuurgebied ontstaat een creatie als samenstelling van deze modules: een bewegings- en geluidstaal die geheel resoneert met de omgeving.

Dankzij het creatieve talent van de performers – drie dansers en drie muzikanten – ontstaat er in ieder natuurgebied een nieuwe ontmoeting en creatie. Het resultaat is een unieke locatievoorstelling, gebaseerd op natuurgebieden in Limburg, voor Lommel gebaseerd op de Sahara. 

project details